11,78 miliona eura evropskog granta za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan na koridoru Vc

Ugovor o grantu za finansiranje izgradnje ove poddionice potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete u sprječavanju širenje virusa Covid -19

36

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti 11,78 miliona eura za izgradnju poddionice autoceste na koridoru Vc Tarčin – Ivan.

Ugovor o grantu za finansiranje izgradnje ove poddionice potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete u sprječavanju širenje virusa Covid -19.

Zahvaljujući ovim grant sredstvima bit će finansirani radovi na izgradnju nove dionice autoputa približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin – ulaz u tunel Ivan.

Bevanda je ocijenio da je ovo projekat koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje jer je dio Panevropskog koridora Vc koji vodi ka Jadranskom moru.

„Ovo je projekat koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratiti udaljenost na ovoj dionici spajanjem magistralne ceste M17 s koridorom Vc. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja izgradnjom ove moderne ceste otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita okoliša“, naglasio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Projekat će implementirati JP „Autoceste Federacije BiH“, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here