Korona kriza je šansa za Startup firme iz istočne Evrope

Kriza izazvana korona virusom prisilit će poduzetnike na promjene u načinu razmišljanja i dovesti do novog vala inovacija u regionu istočne Evrope, ocjenjuje Business Review

54

Kriza izazvana korona virusom prisilit će poduzetnike na promjene u načinu razmišljanja i dovesti do novog vala inovacija u regionu istočne Evrope, ocjenjuje Business Review (BR).

“Dok korona virus nastavlja biti problem za cjelokupno poslovanje, inovativna preduzeća će ubrzano nastaviti da nude rješenja za pojedinačna tržišta ili industrije. Promjene u ponašanju klijenata imaju veoma pozitivan efekat na neka inovatna preduzeća, tako da bismo mogli vidjeti drastično ubrzani rast u nekim od njih, ali to se oslanja na pretpostavku da će promjene biti dugotrajne, a ne samo privremeno prilagođavanje na karantin. Vrijeme će pokazati, ali već vidimo neke trendove koji su do izražaja došli tek u doba karantina, pa počinjemo da razumijemo šta bi mogle biti neke od trajnijih promena”, kaže za BR Marijus Genea, vodeći partner kapitalnog fonda Catalyst Romania.

Kako piše BR, poduzetnici koji se godinama bore sa sićušnim budžetima i izgrađuju otpornost sopstvenog poslovanja, mogu u trenutnoj krizi izgraditi svoje ime i na međunarodnom tržištu, nakon što dobiju “sastojak koji nedostaje” i dospiju u fokus globalnih investitora. U prilog tome navodi se teza da su Startup kompanije u srednjoj i istočnoj Evropi, upravo zbog situacije u svojim matičnim državama, počele osporavati dominaciju zapadnoevropskih konkurenata – u prilog tome, precizira se da je oko 10.000 takvih preduzeća u istočnoj Evropi svoje prvo finansiranje osiguralo tokom proteklih pet godina, dok je deset inovatnih firmi u srednjoj i istočnoj Evropi trenutno vrijednije od milijardu dolara.

“Bit će dosta promjena u tržištu ako velike kompanije ne uspiju da se prilagode novim uslovima ili previše ulože u to prilagođavanje, tako da bismo uskoro mogli vidjeti prinove ili nove lidere na tržištu. Istočna Evropa ima šansu, ali samo ako su poduzetnici dovoljno odlučni da brzo djeluju”, smatra Mihaj Rotaru, osnivač rumunske firme Neobility.

Prema njegovim riječima, dok mali broj kompanija u Rumuniji pokušava da se proširi po regionu ili međunarodno, neke su krenule globalnim putem, uzimanjem kapitala od internacionalnih invenstitora. On pritom podsjeća da je Evropska komisija dodijelila oko 166 miliona eura za 36 kompanija sa ciljem borbe protiv pandemije, a još 148 miliona eura bit će dodeljeno za još 36 kompanija kako bi se pospješio plan za ekonomski oporavak Evrope.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here