Kad će se pokrenuti proizvodnja u brodskoj Rafineriji?

Na čekanju su bili zaposlenici Rafinerije nafte, ali i Rafinerije ulja u Modriči koja je također u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft

44
Ministarstvo energetike i rudarstva RS-a je obaviješteno da se početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod očekuju do kraja ove godine.
“Na osnovu informacije koju smo dobili od ovog privrednog subjekta, početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod očekuje se nakon realizacije projekta gasifikacije ovog privrednog društva, a to je prema njihovom biznis planu do kraja 2020. godine. Prirodni gas će zamijeniti mazut u procesu proizvodnje, što će poboljšati ekološke parametre u smislu manje emisija čestica i gasova koji negativno utječu na životnu sredinu”, rekao je resorni ministar Petar Đokić.

On je ovo odgovorio na pitanje narodnog poslanika Zorana Vidića kojeg je zanimalo kada će Rafinerija nafte u Brodu nastaviti preradu nafte.

Predstavnici sindikata kažu da nemaju nikakve informacije u vezi s nastavkom rada Rafinerije u Brodu, jer su bili na čekanju i nisu imali kontakte s rukovodstvom.

Na čekanju su bili zaposlenici Rafinerije nafte, ali i Rafinerije ulja u Modriči koja je također u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

“Na čekanje smo išli zbog pandemije, odnosno posljedica koje su utjecale na smanjen obim proizvodnje. Ljudi se jedno vrijeme gotovo nisu ni kretali, a i sada je smanjeno kretanje ljudi. Potražnja za našim proizvodima je manja. Prihvatili smo čekanje, a od prošle sedmice smo se svi vratili na posao”, rekao je za portal Srpskainfo Zlatko Tanasić, predsjednik Sindikalne organizacije u Rafineriji ulja Modriča.

U Rafineriji nafte Brod izbio je požar početkom oktobra 2018. godine kada je u potpunosti uništen pogon za proizvodnju nafte. Tačan uzrok požara nikada nije saopšten javnosti. Jedino je poznato da je Rafinerija evidentirala oštećenje osnovnih sredstava u iznosu od oko 3,8 miliona KM.

Prema preliminarnim podacima, za remontno sanacione radove pogona, koji su bili zahvaćeni požarom, potrebno je uložiti nešto više od 10 miliona KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here