Kako postupiti u slučaju potvrđivanja COVID-19 oboljenja u radnom kolektivu

Dalje navode da nadležni ljekar svakodnevno prati zdravstveno stanje pacijenta, te određuje potrebu za testiranjem, u skladu sa važećim smjernicama. Pacijentu ljekar određuje samoizolaciju i period praćenja od 14 dana, te ukoliko dođe do pogoršanja simptoma određuje pregled pacijenta i eventualnu hospitalizaciju.

70
Iz Zavoda za javno zdravstvo KS pojasnili su na koji način treba postupiti u slučaju potvrđivanja COVID-19 oboljenja kod uposlenika u radnom kolektivu.

Kako navode, uposlenika koji dođe na posao sa simptomima poput temperature, kašlja, respiratornih simptoma, malaksalosti ili navede gubitak okusa i mirisa poslodavac mora odmah uputiti kući.

“Svi uposlenici koji su razvili simptome van radnog vremena ne trebaju dolaziti na posao. Oni imaju obavezu da se odmah telefonski jave nadležnom ljekaru i prijave simptome. Također, osoba treba obavijestiti sve svoje privatne i službene bliske kontakte koji su bili bez maske, na udaljenosti manjoj od jednog metra i duže od 15 minuta, da je kod njega detektovan SARSCoV2 virus. Zaražena osoba postaje infektivna dva dana prije pojave simptoma ili, kod asimptomatskog Covid pozitivnog dva dana prije datuma uzorkovanja za rtPCR test”, ističu iz Zavoda.

Dalje navode da nadležni ljekar svakodnevno prati zdravstveno stanje pacijenta, te određuje potrebu za testiranjem, u skladu sa važećim smjernicama. Pacijentu ljekar određuje samoizolaciju i period praćenja od 14 dana, te ukoliko dođe do pogoršanja simptoma određuje pregled pacijenta i eventualnu hospitalizaciju.

Podsjećaju da se pravilnim nošenjem maski i držanjem socijalne distance od dva metra u zatvorenim prostorijama i jedan metar na otvorenom sprečava širenje zaraze Covid oboljenja.

“Osoba koja nosi masku i održava higijenu ruku bez dodirivanja nosa i usta smanjuje mogućnost širenja zaraze na minimum. Dezinfekciju treba obavljati svakodnevno, tzv. tekuća dezinfekcija (svaki uposlenik oko sebe) i na kraju svakog radnog dana nakon radnog vremena, neko od uposlenika (određuje ga krizni štab ustanove) treba izvršiti dezinfekciju svih radnih prostorija.

Ukoliko je potrebna dodatna dezinfekcija cjelokupnog prostora potrebno je pozvati ugovornog izvođača DDD poslova”, navode iz Zavoda.

Na upit šta uraditi sa strankama koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim zaposlenikom, iz Zavoda pojašnjavaju:

“Potrebno ih je obavijestiti da se jave obiteljskom ljekaru koji će procijeniti potrebu za samoizolacijom. Period praćenja osobe koja je u samoizolaciji počinje od datuma posljednjeg kontakta sa zaraženom osobom i traje 14 dana.

Ponavljamo, ukoliko se pridržavate mjera koje su naložene od  federalnog i kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, onda nema bliskih kontakata među uposlenicima niti sa strankama te niko nije ugrožen na radnom mjestu.

Preporučujemo da se uvede forma izjave na koju će se uposlenici i stranke svaki dan potpisati da niti oni niti bliski članovi njihovog domaćinstva nemaju sljedeće simptome: povišena temperatura, respiratorni simptomi, gubitak okusa i mirisa, malaksalost…”

Iz Zavoda podsjećaju da je Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, koja je na snazi od 06.07.2020. godine, naloženo svim poslovnim subjektima, javnim ustanovama, javnim preduzećima, organima uprave na području Kantona Sarajevo da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko-epidemioloških mjera, kao i preventivnih mjera, a preporučuje se da tamo gdje je god moguće i opravdano organiziraju rad od kuće ili odrede skraćeno radno vrijeme. Nepridržavanje mjera iz kriznih planova pripravnosti od strane uposlenika poslovnih subjekata, javnih ustanova, javnih preduzeća i organa uprave je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here