UN Women BiH: Hvala vam, heroine

Tokom pandemije COVID-19 žene su bile, i još uvijek su, na prvoj liniji odgovora na krizu. Brojne žene su pokazale da su njihove uloge u društvu opterećenom krizom nezamjenjive

64

UN Women BiH tokom jula provodi kampanju s ciljem podizanja svijesti o snažnoj ulozi žena u odgovoru na pandemiju COVID-19.

Kampanjom Hvala vam, heroine UN Women BiH želi iskazati zahvalnost ženama koje pružaju podršku tokom krize, ali i ukazati na rodne aspekte pandemije, navodi se u saopćenju.

Tokom pandemije COVID-19 žene su bile, i još uvijek su, na prvoj liniji odgovora na krizu. Brojne žene su pokazale da su njihove uloge u društvu opterećenom krizom nezamjenjive.

Iz UN Women BiH poručuju da oko 70 posto zdravstvenih radnika i radnica jesu žene, što ih čini izloženijima riziku od infekcije. Žene kroz svoj rad aktivno doprinose jačanju ekonomije, zagovaraju prava žena i marginaliziranih društvenih grupa i rade na unapređenju uslova života svih građana i građanki. Žene i dalje najčešće brinu o djeci i starijima i bolesnima, ali i o samom domaćinstvu, obavljajući do tri puta više neplaćenog kućnog rada nego muškarci.

Žene imaju ključnu ulogu u ovoj krizi, kao osobe koje obavljaju značajne poslove, i brinu se o porodicama. To mora biti prepoznato. Pandemija je dovela do izražaja nejednakosti. Žene se u svojim domovima mogu suočavati sa često nasilnim partnerima. Također, izglednije je da su žene u opasnosti od gubitka poslova ili su već izgubile poslove”, rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

“Uprkos tome, žene nastavljaju pružati podršku. One su na prvim linijama odgovora na krizu, i posvećuju svoje vrijeme, svoje vještine i svoje resurse olakšavanju tereta s kojim se svi/e suočavamo. UN Women podržava, prepoznaje i slavi njihovu predanost,” dodao je Saunders.

Kampanja se realizira na društvenim mrežama – FacebookuTwitteru i Instagramu, a bh. građani i građanke se mogu priključiti tako što će se zahvaliti heroinama iz njihovog života koristeći hashtag #HvalaVamHeroine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here