Premijer Novalić u Tešnju: Podrška oporavku privrede

Privrednici su upoznali predstavnike Federalne vlade i općinskog rukovodstva s trenutnom situacijom u ovom sektoru u Tešnju, te iznijeli sugestije i inicijative koje mogu doprinijeti poboljšanju stanja.

42

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić boravili su u posjetiopćini Tešanj, jednoj od najvećih industrijskih i privrednih centara u Federaciji BiH, ali i Bosni i Hercegovini, koji je, kao i ostali dijelovi naše države, pogođen pandemijom COVID-19.

Posjeta predstavnika Federalne vlade je jedna u nizu planiranih kako bi bile sumirane posljedice pandemije, prvenstveno na industrijske centre, da bi drugi set ekonomskih mjera za pomoć privredi, koji je u pripremi, dao što efikasnije rezultate.

Premijer Novalić je naglasio da je namjera posjete bila vidjeti kako pandemija utiče na industrijsku sredinu i njenu zajednicu, za razliku od drugih u kojima dominira uslužno-turistička djelatnost.

– Tešanj ima veliki obim industrijske proizvodnje, te je presjek stanja u ovoj općini indikativan za cijelu Federaciju BiH, uz zone koja su turističko-uslužno orijentirane – kazao je Novalić.

Predstavnicima Vlade FBiH su, tokom sastanka s načelnikom općine Tešanj Suadom Huskićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Senadom Subašićem, prezentirani aktuelna situacija u ovoj općini, problemi s kojima se susreću, kao i ključni projekti koje provode i planiraju.

Kada je riječ o strateškim projektima ove općine, federalni premijer je potvrdio da su jučer banke odobrile sredstva za izgradnju dionice autoceste na Koridoru Vc od Medakova u Tešnju do iznad Žepča, dužine 41 kilometar, za šta je odobreno 340 miliona eura, uz ranije osiguranih dodatnih 60 miliona eura.

– Ukupno 400 miliona eura će u naredne tri godine biti uloženo u ovom dijelu Federacije BiH. Slijedi tehničko rješavanje izvlaštenja i projektiranja te dionice, što je pri kraju, kako bi do Nove godine bio otvoren tender za izgradnju – pojasnio je premijer.

Kako bi osigurala finansijsku pomoć budžetima kantona u sanaciji posljedica nastalih usljed pandemije COVID-19, Vlada FBiH je na prošloj sjednici raspodijelila sredstva iz RFI aranžmana s MMF-om, u iznosu od 200 miliona KM.

Premijer je domaćine podsjetio i o tekućim transferima kantonima i općinama, u iznosu od 30 miliona KM, od kojih jedna trećina po načelu solidarnosti pripada svim gradovima i općinama u jednakom iznosu, dok im se preostalih 20 miliona KM dodjeljuje za sufinansiranje projekata, zahtjeva i inicijativa, a na osnovu javnog poziva objavljenog krajem protekle sedmice.

Održan je i sastanak s privrednicima ove regije kojima je iskazana podrška Vlade FBiH tokom saniranja posljedica pandemije, te predstavljene srednjoročne i dugoročne mjere koje Federalna vlada poduzima kako bi pomogla oporavak privrednog sektora. Prema pokazateljima, predviđene mjere i subvencije, tretirane u Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koriste se u privrednom sektoru ove regije, ali za njegovo očuvanje su potrebne i dodatne investicije, kao i veća podrška. Iz federalnog budžeta kao pomoć privredi u Tešnju kroz ovaj zakon je osigurano 3,6 miliona KM.

Privrednici su upoznali predstavnike Federalne vlade i općinskog rukovodstva s trenutnom situacijom u ovom sektoru u Tešnju, te iznijeli sugestije i inicijative koje mogu doprinijeti poboljšanju stanja. Sagovornici su saglasni da je prioritet podržati privredu kako bi bili zaštićeni radnici i osigurana njihova radna mjesta.

Prijedlozi, sugestije i inicijative s današnjih sastanaka koje će doprinijeti očuvanju i unapređenju ekonomske situacije u Federaciji BiH, Vlada FBiH će razmotriti u sklopu donošenja drugog seta mjera.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here