Isplata subvencija obrtima i kompanijama u BPK danas i sutra

Ugovori sa ostalim korisnicima će biti potpisani tako što će se dostavljati na njihovu adresu ili će biti pozvani u Ministarstvo za privredu BPK Goražde

34

U Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je započelo potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava čiji će se projekti sufinansirati po Programu za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće za mjesec april, u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanim posljedicama pandemije koronavirusa u BPK Goražde.

Ugovore sa jednim brojem korisnika koji zapošljavaju veći broj radnika potpisala je premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, a potpisivanju je prisustvovao i ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

Radi se o subvencioniranju minimalne plaće za mjesec april u iznosu od 406 KM, a uslove konkursa ispunilo je 112 obrtnika koji zapošljavaju 198 radnika. Što se tiče privrednih društava, pravo na subvenciju ostvarilo je 17 privrednih subjekata za 86 radnika. Prema riječima premijerke,  sredstva će biti isplaćena u naredna dva dana.

„ Za subvencioniranje plaća do visine minimalne plaće za mjesec april ove godine, privrednim društvima i obrtnicima kojima je naredbama štabova civilne zaštite privremeno bio zabranjen rad odobreno je više od 115.000 KM. Pravo na subvencioniranje dijela minimalne plate za mjesec mart ostvario je 91 privredni subjekt čiji rad je bio zabranjen naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite te je u ovu namjenu utrošeno je 36.490 KM, a pravo na subvencioniranje  u iznosu od 205 KM ostvarilo je 178 korisnika. U toku je Javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za subvencioniranje plaća do visine minimalne plaće za mjesec maj 2020. godine, a rok za podnošenje prijava je najkasnije do 09.07.2020.godine, do 16,00 sati. Ukoliko te aktivnosti budu tekle planiranom dinamikom, nadati se da će i korisnici sredstava i za mjesec maj imati operativna sredstva već u idućoj sedmici. Pozivam sve one koji ispunjavaju uslove da se prijave na javni poziv kako bismo sredstva pozicionirana u budžetu za ove namjene isplatili onima kojim je to i namijenjeno“, kazala je nakon potpisivanja ugovora premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ugovori sa ostalim korisnicima će biti potpisani tako što će se dostavljati na njihovu adresu ili će biti pozvani u Ministarstvo za privredu BPK Goražde.

U toku ovog mjeseca očekivati je i raspisivanje trećeg javnog poziva za podršku privrednim subjektima čiji rad nije bio zabranjen naredbama štabova, ali su u periodu pojave pandemije imali otežano poslovanje što je za posljedicu imalo pad prihoda u odnosu na isti period prošle godine.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na dobrom je putu da prva u Federaciji BiH implementira obaveze “korona” zakona koje su preuzeli kantoni, a pomoć privrednicima kroz druge vidove subvencije biće nastavljena tokom cijele godine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here