U maju oporavak njemačke industrijske proizvodnje

Najveći je skok proizvodnje zabilježio sektor investicijskih dobara, za 27,6 posto u odnosu na april. Proizvodnja energije porasla je 1,7 a građevinska aktivnost 0,5 posto, pokazuju podaci Destatisa

38
Njemačka industrijska proizvodnja u maju se oporavila na mjesečnom nivou u uslovima popuštanja mjera uvedenih sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, objavio je njemački statistički ured Destatis.
Industrijska proizvodnja je u maju porasla 7,8 posto u odnosu na mjesec ranije, kada je prema revidiranim podacima potonula 17,5 posto, pokazali su najnoviji podaci statističkog ureda. Ekonomisti su očekivali rast proizvodnje za 10 posto, podsjeća novinska agencija Dpa.

Najveći je skok proizvodnje zabilježio sektor investicijskih dobara, za 27,6 posto u odnosu na april. Proizvodnja energije porasla je 1,7 a građevinska aktivnost 0,5 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Nakon što se izuzmu proizvodnja energije i građevinarstvo, njemačka industrijska proizvodnja u maju je porasla za 10,3 posto.

“Industrijska proizvodnja vjerojatno je prošla najnižu točku, ali su kapaciteti unatoč oporavku i u maju bili vidno slabo iskorišteni”, kostatira u osvrtu na izvještaj ministarstvo ekonomije i energetike.

“Rast novih narudžbi nagovješćuje nastavak rasta proizvodnje u idućim mjesecima”, ističu u ministarstvu, aludirajući na izvještaj koji je pokazao 10,4-postotni skok novih narudžbi u industriji. Nastavak oporavka u idućim mjesecima mogao bi ugroziti u prvom redu eventualni nepovoljan trend u inozemnoj potražnji, upozoravaju u ministarstvu.

Poređenje sa prošlogodišnjim majem ponovo pokazuje oštar pad industrijske proizvodnje, za 19,3 posto. U aprilu je proizvodnja prema revidiranom podatku potonula 25 posto.

U Destatisu ističu da je automobilska proizvodnja u maju značajno porasla u odnosu na vrlo nizak nivo u aprilu. Ipak, i dalje je otprilike upola niža nego u februaru.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here