Njemačka, Slovenija i Portugal za brzi dogovor o Fondu oporavka

Njemačka je predsjedavajuća zemlja EU do kraja ove godine, nakon čega će kormilo Unije preuzeti Portugal u prvoj polovici iduće godine, te potom Slovenija u drugoj polovici 2021. godine

53
Ministri vanjskih poslova Njemačke, Portugala i Slovenije, država koje će idućih godinu i pol dana predsjedavati Vijećem Evropske unije, zauzeli su se za što skoriji zajednički sporazum članica o Fondu za oporavak EU-a i VFO-u.
“Uvjeren sam da ćemo rješenje naći u dogledno vrijeme. Države koje je kriza teže pogodila računaju da će tako brže doći do obećanih sredstava, da neće pasti u još dublju krizu nego započeti proces oporavka”, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon sastanka na Brdu kod Kranja sa slovenskim kolegom Anžetom Logarom.

Maas je tokom radnog posjeta Sloveniji povodom početka njemačkog predsjedanja EU, razgovarao s Logarom, a obojica putem telekonferencije i s portugalskim ministrom Augustom Santosom Silvom.

Njemačka je predsjedavajuća zemlja EU do kraja ove godine, nakon čega će kormilo Unije preuzeti Portugal u prvoj polovici iduće godine, te potom Slovenija u drugoj polovici 2021. godine. Njihov razgovor odvijao se u formatu “tria” predsjedavajućih država.

Portugalski ministar je kazao da razlike među članicama oko sredstava iz evropskog proračuna i Fonda za oporavak nisu tako velike da ne bi moglo doći do dogovora. Postizanje dogovora o Fondu za oporavak i visini sredstava za Višegodišnji financijski okvir jedan je od ključnih prioriteta i njegovo rješenje je bitno da se omogući rješavanje ostalih pitanja na listi prioriteta “trija”, kazao je slovenski ministar. Dodao je da će Slovenija uz odgovore na moguće nove krize među prioritete svog šestomjesečnog predsjedanja uvrstiti i nalaženje odgovora na kibernetičke napade na EU.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here