S rekordnih 172 milijarde dolara Jeff Bezos najbogatiji čovjek na svijetu

Zanimljivo je da Bezosova bivša supruga MacKenzie trenutno raspolaže sa 57 milijardi dolara na osnovu čega je 12. najbogatija osoba na planeti

72

Činjenica da se svjetska ekonomija možda i urušava nije imala odveć uticaja na bogatstvo  Jeffa Bezosa. Suma u “njegovom novčaniku” naime porasla je na rekordnih skoro 172 milijarde dolara. Podaci su to Bloombergovog indeksa milijardera.

Kako prenosi CNN, Bezos je ove sedmice premašio svoj raniji svjetski rekord kojeg je držao prije razvoda od supruge MacKenzie. Oni su razveli prošle godine nakon 25 godina braka. MacKenzie je dobila 25 posto dionica Amazona, koje je tadašnji bračni par imao u vlasništvu, što je oko četiri posto udjela u kompaniji.

Zanimljivo je da je i njeno bogatstvo postavilo novi rekord. MacKenzie sada raspolaže sa 57 milijardi dolara na osnovu čega je 12. najbogatija osoba na planeti. Za svega godinu njeno  bogatstvo poraslo je čak za 54 procenata ili kumulativno za skoro 20 milijardi dolara.

Većina Bezosovog bogatstva vezana je za Amazon. On ima oko 57 miliona dionica ili oko 12 posto kompanije. Vrijednost dionica Amazona u posljednjih 12 mjeseci porasla je za golemih 56 posto.

Amazon je naime vrlo efikasno iskoristio veliki porast kupovine preko interneta tokom pandemije koronavirusa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here