Pad crnogorskih prihoda od turizma između 40 i 50 posto

Schiffbauer je podsjetio da prihodi od turizma čine 20 posto crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih procenata u svijetu

37
Svjetska banka (SB) je za narednu godinu predvidjela ekonomski oporavak Crne Gore, koji će, kako objašnjavaju, zavisiti od efekata ovogodišnje turističke sezone, odnosno perioda od jula do septembra i broja turista koji odluče da posjete državu tokom ta tri mjeseca.
Viši ekonomista Svjetske banke (SB) za Crnu Goru, Marc Schiffbauer je kazao da u toj instituciju u ovoj godini prognoziraju pad prihoda u crnogorskom turizmu od 40 do 50 posto, što kreira fiskalni deficit od sedam do deset posto.

“Mi smo za narednu godinu predvidjeli ekonomski oporavak kada je u pitanju Crna Gora, ali će on zavisiti od efekata ove turističke sezone. Tokom aprila i maja nije bilo turista, zemlja je bila potpuno zatvorena, tako da sve u krajnjem zavisi od ovog perioda jul-septembar. Međutim, kako će se situacija razvijati to u ovom trenutku ne znamo“, kazao je Marc Schiffbauer.

Schiffbauer je podsjetio da prihodi od turizma čine 20 posto crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih procenata u svijetu.

On je rekao i da je Vlada, koja procjenjuje da će prihodi od turizma u ovoj godini iznositi 650 miliona eura u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 milijarde eura, brzo reagovala u čitavoj situaciji, sprovođenjem mjera zatvaranja i ograničenja, što je bila kritična odluka da se smanji uticaj pandemije i spriječi njen uticaj prije ljeta i turističke sezone.

“Zaista je od Vlade sto se toga tiče, reakcija bila brza. Sad ide taj period jul-septembar, a Vlada sprema i nove dodatne mjere da podstakne sektor turizma i obezbijedi dodatne stimulativne mjere za kompanije kako bi pomogla taj sektor”, kazao je Schiffbauer.

U slučaju da na zimu ponovo dođe do rasplamsavanja pandemije, on smatra da će se to dešavati u mjesecima kada prihodi od turizma nisu toliko veliki i kada efekti na taj sektor neće biti toliko izraženi kao tokom ljeta.

“A već do ljeta naredne godine očekujemo da možda bude otkrivena i vakcina i da se nađe neko rješenje za cijelu ovu pandemiju, kada očekujemo izuzetno dobru turističku sezonu i ekonomski oporavak“, rekao je Schiffbauer.

On je saopštio da će cijela situacija u velikoj mjeri zavisiti i od strukture turista, s obzirom da veliki broj njih u Crnu Goru dolazi iz susjednih zemalja odnosno regiona i iz Rusije.

“Veoma je teško predvidjeti kako će se turisti iz tih zemalja ponašati. Ako se situacija sa pandemijom smiri, ljudima iz, naprimjer, Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbi, Crna Gora je nekako najbliža i najlakše im je doći u Crnu Goru, u kojoj je situacija koliko toliko stabilna”, smatra Schiffbauer.

Što se tiče turista iz Rusije, pandemija je tamo, kako je naveo, još u punom zamahu.

“Međutim, možda imate milionere koji imaju načina da možda morskim putevima dođu do Crne Gore na odmor”, saopštio je Schiffbauer komentarišući bilješke SB koje sagledavaju uticaj Covid-19 na fiskalnu politiku na Zapadnom Balkanu.

Bilješke SB, koje su prezentovane prije mjesec, predstavljaju dopunu ranije objavljenog Redovnog ekonomskog izvještaja za Zapadni Balkan i odnose se na oblast fiskalne politike finansijskog sektora, siromaštva i socijalne zaštite.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here