Ivan Đikić predlaže testiranje turista na granicama Hrvatske

Kad bismo nasumično testirali ljude, 10 do 15 posto svih koji ulaze, dobili bismo prilično precizan broj onoga što se događa. Ako je među turistima oko jedan posto zaraženih, to je preko 3.500 ljudi, a to je veći broj nego sad kompletno testiranih

81

Ugledni naučnik Ivan Đikić još jednom je istaknuo značaj broja testiranja na koronavirus.

S tim u vezi, situaciju u Hrvatskoj ne kvalificira kritičnom, ali ne spori da je ozbiljna. Dodao je kako sumnja da je porast broja zaraženih bio očekivan te da upravo zato treba slati tačne informacije, ne umanjivati opasnost, ali ne plašiti građane.

Đikić smatra da je važno imati kvalitetan turizam kao i to da se može osigurati da sezona prođe bez velikih ispada. No, zagovara pojačano testiranje na granicama.

“Osobno ću doći na more u Dalmaciju na četiri tjedna, dovest ću i prijatelje iz Münchena. No, moramo imati mjere, osigurati kvalitetan odmor ljudima i maknuti nepotrebne partijanske stvari koje plaše mnoge ljude”, izjavio je Đikić za N1 televiziju i dodao:

Ako se može, neka se testira puno više ljudi, pogotovo na ulasku u Hrvatsku. Kad bismo nasumično testirali ljude, 10 do 15 posto svih koji ulaze, dobili bismo prilično precizan broj onoga što se događa. Ako je među turistima oko jedan posto zaraženih, to je preko 3.500 ljudi, a to je veći broj nego sad kompletno testiranih. Zato je potreban oprez, potrebno je ulagati u kvalitetne turiste, a ne samo u brojeve.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here