Omogućena jednokratna pomoć kompanijama.za ublažavanje posljedica COVID-19

Izmjenama je produženo i trajanje važenja „korona zakona“ sa 30 na 60 dana, odnosno do 31. jula ove godine

78

Na 7. vanrednoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće.

Izmjenama Zakona stvaraju se pretpostavke za jednokratnu podršku u vidu subvencija privrednim subjektima koji su imali znatno otežane uslove poslovanja koji su doveli do pada prihoda u odnosu na prihode ostvarene u istom periodu predhodne godine, a taj pad prihoda nastao je kao rezultat umanjenih privrednih aktivnosti izazvanih stanjem nesreće pojavom pandemije koronavirusa COVID-19.

Dosadašnjim zakonom, finansijsku pomoć u vidu isplate minimalne neto plate mogli su dobiti samo privredni subjekti kojima je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba CZ za vrijeme pandemije bio zabranjen rad. U  te svrhe, u kantonalnom budžetu predviđeno je ukupno 640.000 KM namjenskih sredstava, a prema broju ranijih prijava privrednih subjekata, 50 posto sredstava bi ostalo neutrošeno. Izmjenama je produženo i trajanje važenja „korona zakona“ sa 30 na 60 dana, odnosno do 31. jula ove godine. Za provođenje ovog Zakona obezbijeđena su sredstva  izmjenama i dopunama Budžeta BPK Goražde za 2020.godinu, a postupak, način i visinu dodjele novčanih sredstava utvrdit će se na prijedlog Ministarstva za privredu BPK Goražde. Vlada BPK Goražde imenovat će Komisiju koja će utvrditi prijedlog i visinu sredstava za odabrane korisnike te donijeti konačnu odluku.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here