Razvojna agencija RS podržala 28 preduzetnika

Program podrške preduzetnicima sa teškoćama u poslovanju pomaže privrednicima da ponovo pokrenu poslovnu aktivnost i prebrode probleme

63

Program podrške preduzetnicima sa teškoćama u poslovanju pomoći će privrednicima da ponovo pokrenu poslovnu aktivnost i prebrode probleme, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Razvojnoj agenciji RS.

Taj program Razvojna agencija provela je u okviru projekta “Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje druge šanse preduzetnicima u Dunavskoj regiji /DanubeChance2.0/”. Cilj programa je pružanje podrške preduzetnicima u prevenciji krize, stvaranju mogućnosti ponovnog pokretanja poslovne aktivnosti, informisanju o alternativnim izvorima finansiranja i promocija preduzetništva druge šanse.

Marica Perić, rukovoditeljica Odjeljenja za strateško planiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Razvojnoj agenciji, rekla je da je u okviru projekta razvijen poseban program podrške preduzetnicima sa poteškoćama u poslovanju, u čijem je kreiranju učestvovalo svih 17 partnerskih organizacija i institucija iz 11 zemalja Dunavske regije.

“Na ovaj način želimo da poručimo da smo razvili potpuno novi program koji privrednicima može pomoći da ponovo pokrenu poslovnu aktivnost, da prebrode teškoće u poslovanju, ali i da upoznamo početnike u poslu sa problemima koji ih mogu zadesiti”, istaknula je Perić.

Prema njenim riječima, preduzetnici u RS su imali mogućnost da se uključe u ovaj program i da od februara do juna prođu kroz različite edukacije i dobiju besplatnu savjetodavnu podršku mentora Razvojne agencije.

“U Programa je bilo uključeno 28 preduzetnika iz raznih dijelova RS, a zbog pandemije virusa korona učestvovali su i u online obukama i program nije bio prekidan. Preduzetnici su bili zainteresovani za pripremu poslovnih planova, savjetodsvnu podršku o pronalasku novih izvora finansiranja, načinima izlaska na tržište i pronalsaku novih kupaca, online prodaji, kao i digitalnom marketingu”, precizirala je Perić.

Milka Latinčić, načelnica Odjeljenja za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Ministaratvu privrede i preduzetništva RS, koje je pridruženi partner u projektu, kazala je da je dobro da privrednici koji imaju probleme u poslovanju “znaju da je ovo prava adresa i da će dobiti podršku“.

“Na ovim modulima smo dobili evropska iskustva u vezi sa projektima koji se tiču ranog upozorenja, gdje se preduzetnicima koji imaju probleme sagledaju njihovi poslovni rezultati i nudi im se podrška i nova prilika”, rekla je Latinčić i dodala da će Ministarstvo u novom strateškom dokumentu, na kojem radi zajedno sa Razvojnom agencijom i drugim partnerima, imati poseban program za preduzetnike druge šanse.

Projekat sufinasira Evropska unija iz fondova ERFD, IPA i ENI u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here