Fiat-Chrysleru odobrene državne garancije Italije za kredit od 6,3 milijarde eura

Italijanska bankarska grupa Intesa Sanpaulo već ranije je dala dozvolu za kredit, a kreditno osiguranje Sace ponudilo je da garantira za 80 posto iznosa

48

Italija je usvojila uredbu kojom se italijanskoj jedinici Fiat-Chrysler grupe odobravaju državne garancije za kredit u iznosu od 6,3 milijarde eura (7,1 milijardi dolara), javio je Reuters, pozivajući se na neimenovani izvor.

Italijanski revizorski sud je, prema riječima tog izvora, donio takvu odluku na kraju dugotrajnog postupka u kojem je osporavano odobravanje kreditnih garancija.

Italijanska bankarska grupa Intesa Sanpaulo već ranije je dala dozvolu za kredit, a kreditno osiguranje Sace ponudilo je da garantira za 80 posto iznosa.

Fiat-Chrysler je objavio da kreditna sredstva planira iskoristitii isključivo za svoje italijanske aktivnosti, kao što su plate radnika i dugovanja prema domaćim dobavljačima, kao i za ranije planirana ulaganja u domaće pogone.

Ukoliko ovaj kreditni aranžman bude finaliziran, bit će to najveći evropski finansijski podsticaj za jednog proizvođača automobila od početka pandemije korona virusa.

Inače, u kompaniji prognoziraju da će se obim prodaje automobila u Italiji ove godine ukupno smanjiti za oko 45 posto, odnosno na oko 1,2 miliona, u poređenju sa 2,1 milion vozila prodatih u 2019. godini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here