Javne nabavke bankarskih i usluga osiguranja u doba koronavirusa

U prethodna tri mjeseca objavljeno je 15,2 posto manje javnih nabavki bankarskih usluga te 17,7 posto manje usluga osiguranja u odnosu na prethodnu godinu.

138

Prema podacima agencije Briefing za praćenje i analizu tendera u prethodna tri mjeseca objavljeno je 15,2 posto manje javnih nabavki bankarskih usluga te 17,7 posto manje usluga osiguranja u odnosu na prethodnu godinu.

U martu, aprilu i maju tekuće godine raspisano je 56 tendera za nabavku bankarskih usluga, dok je 2019. godine u istom periodu objavljeno 66 tendera. Naručitelji su u 2020. godini najčešće nabavljali usluge kreditnog zaduženja i to u 35 tendera. Krediti se nabavljaju uglavnom za servisiranje tekućeg poslovanja i za investicione projekte. Ostatak javnih nabavki odnosio se na vođenje i održavanje transakcijskih računa naručitelja te plasman kredita za subvencije putem komercijalnih banaka.

Kada je riječ o uslugama osiguranja u prva tri mjeseca ove godine objavljeno je 158 obavještenja o nabavci. Prednjači osiguranje i registracija službenih vozila (82), zatim osiguranje uposlenika (47). Najmanje tendera je objavljeno za osiguranje ostale imovine.

Federacija BiH je objavila 65 posto, RS 28 posto a Brčko Distrikt sedam posto tendera za usluge osiguranja. U 2020. godini u Federaciji BiH objavljeno 55 posto, Republici Srpskoj 41 posto i Brčko Distriktu četiri posto nabavki bankarskih usluga.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here