BMW otpušta 6.000 zaposlenika zbog koronakrize

Već prošlog mjeseca,kompanija je objavila da je smanjila planirane investicije za ovu godinu s planiranih gotovo šest milijardi eura na manje od četiri.

48
Njemački automobilski gigant BMW otpustiti će 6.000 zaposlenika od ukupno 120.000 ove godine. Također će obustaviti saradnju s Mercedes-Benzom na razvoju samovozećih vozila.
„Potrebne su nam dodatne mjere kako bismo u BMW Group postali otporniji na vanjske uticaje i fluktuacije na tržištu,“ rečeno je iz kompanije. Naglasili su da će mekim metodama pokušati smanjiti broj zaposlenih.

Pored toga, BMW će obustaviti saradnju s Mercedes-Benzom na razvoju samovozećih vozila. U zajedničkoj izjavi dvojica automobilskih giganta rečeno je da, s obzirom na troškove koji bi proizišli iz uspostave zajedničke tehnološke platforme i općih ekonomskih okolnosti, nije pravo vrijeme za takva ulaganja.

BMW se, kao i većina svojih rivala, suočava s posljedicama pandemije koja je ozbiljno umanjila prodaju automobila. U prvom tromjesečju ove godine bavarski div prodao je 477.000 vozila, što je 21 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Također je morao zatvoriti nekoliko tvornica na nekoliko sedmica kao rezultat mjera za sprečavanje širenja infekcije. Već prošlog mjeseca,kompanija je objavila da je smanjila planirane investicije za ovu godinu s planiranih gotovo šest milijardi eura na manje od četiri.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here