British American Tobacco zbog povećanja akciza zatvara tvornicu u Rovinju?

Odlaskom BAT-a iz Kanfanara nekoliko stotina radnika bi ostalo bez posla, a Hrvatska bez pet milijardi kuna poreza i 1,5 do 1,8 milijardi kuna PDV-a

90

Nezvanično, ovogodišnja berba duhana u Podravini i Slavoniji mogla bi biti posljednja koja će se preraditi u TDR-ovoj tvornici u Kanfanaru u vlasnišrtvu British American Tobaccoa (BAT).

Izvori bliski upravi TDR-a potvrdili su zagrebačkom Večernjem listu da je multinacionalna kompanija koja je 2015. godine za 505 miliona kupila TDR, pokrenula projekat zatvaranja tvornice, čime bi više od 500 radnika ostalo bez posla.

Odluku o zatvaranju dodatno je potaknula nedavna odluka Vlade Hrvatske o povećanju specifičnih trošarina – akciza na cigarete za 40 kuna na 1000 komada, s 335 na 375 kuna, dok su proporcionalne akcize na grijane i nove duhanske proizvode ostale iste – 600 kn/kg, kao i na cigare i cigarilose (600 kuna na 1000 komada), te na sitno rezani i ostali duhan za pušenje (600 kn/kg).

Kao posljedica nove Uredbe o visini akciza na duhanske prerađevine i duhanske proizvode cigarete su od aprila u Hrvatskoj u prosjeku skuplje 2 kune, što je najteže palo upravo BAT-u koji je jedina duhanska kompanija koja cigarete proizvodi u Hrvatskoj te zapošljava i cijeli niz kooperanata u poljoprivredi na uzgoju duhana.

Iz BAT-a su upozoravali Vladu i resornog ministra Zdravka Marića da su prethodnim dizanjem akciza već dostignute evropske smjernice, pa nove, zbog kojih je cijena kutije cigareta skočila 120 do 130 posto u odnosu na 2010. godinu nemaju smisla. Tim prije što se posljednjim povećanjem akciza krajem 2018. godine zbog čega je kutija cigareta poskupjela za 2 kune, lani u državni budžet slilo 150 miliona kuna manje nego prije poskupljenja, kad je taj iznos bio 450 miliona.

Odlaskom BAT-a iz Kanfanara ne samo da će u krizno vrijeme nekoliko stotina radnika, koji su u njemu našli dobrog poslodavca i sigurna primanja, završiti na birou, nego bi država, koja od duhanske industrije godišnje ukupno ubire oko pet milijardi kuna poreza kao i 1,5 do 1,8 milijardi kuna PDV-a, što je skoro 80 posto ukupnog poreza na dobit od svih sudionika u hrvatskoj privredi, mogla ostati bez dobrog dijela tog kolača.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here