Ništa od uvezivanja staža radnicima u ZDK?

Problem je što ugovor s Vladom FBiH ističe 30. juna, pa je ostalo veoma kratko vrijeme za rješavanje ovog pitanja, poručio premijer ZDK Mirza Ganić nakon sastanka sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem

27

“Ako bude drugog vala koronavirusa, sasvim sigurno naše mjere neće biti restriktivne. Vlada Zeničko-dobojskog kantona najavila je da će poslati spisak svih mjera koje više ne treba uvoditi jer, nažalost, djeluju negativno na ekonomiju”, kazao je federalni premijer Fadil Novalić nakon sastanka u Vladi ZDK.

On je napomenuo da je delegacija Vlade FBiH ponovo u posjeti tom kantonu “jer je ZDK industrijski kanton pa se i neke zakonitosti preslikavaju u istoj mjeri i na ostale kantone, što je važno u odnosima Vlade FBiH i kantona“.

“Vlada ZDK svojim mjerama podupire ekonomska zbivanja u Kantonu.

Mislim da ćemo već u četvrtak na sjednici Vlade FBiH imati transfere nižim nivoima vlasti. Ovaj kanton sljeduje oko 31,8 miliona KM, što će biti značajna potpora“, najavio je Novalić.

Prema njegovim riječima, zbog investicija koje ni u vrijeme korona virusa nisu stale, ZDK je na neki način bio i privilegiran, “jer su davno ugovorena sredstva za izgradnju koridora Vc“.

“Završava se glavni projekat za trasu koridora kroz ZDK na dionici Ozimice – Tešanj, za koji će biti utrošeno oko 200 miliona eura“, istaknuo je Novalić.

Na sastanku je razgovarano i o uvezivanju staža za radnike nekoliko preduzeća te o sistemskom načinu poravnavanja obaveza rudnika.

“Novo restruktuiranje rudnika mora da ih dovede u funkcionalno i tržišno održivu poziciju“, zaključio je Novalić.

Premijer Kantona Mirza Ganić istaknuo je da su se Ministarstvu za rad i socijalnu politiku ZDK obratili stečajni upravnici, odnosno direktori preduzeća KTK Visoko, Rudstroj Kakanj i Krivaja Zavidovići.

“Razgovarali smo o tim zahtjevima, jer je Vlada FBiH uplatila značajna finansijska sredstva za regulisanje obaveza po osnovu PIO, a ostao je mali dio sredstava koji se odnosi na zdravstvo. Problem je što ugovor s Vladom FBiH ističe 30. juna, pa je ostalo veoma kratko vrijeme za njegovo rješavanje“, konstatovao je Ganić.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here