Rekordan pad potražnje za plinom

Globalna potražnja za plinom trebala bi se postupno oporaviti u naredne dvije godine. No, dodaje, to ne znači kako će ona ubrzo uhvatiti uobičajene trendove.

33

Zbog koronakrize i izuzetno blage zime na području sjeverne polutke, globalna potražnja za prirodnim plinom mogla bi u ovoj godini pasti najviše dosad, navodi se u novom izvještaju Plin 2020. Međunarodne agencije za energiju (IEA).
Naime, očekuje IEA, globalna potražnja za plinom u 2020. godini past će za četiri posto, tj. za 150 milijardi prostornih metara. A to je dvostruko više od pada potražnje koji je zabilježen tokom finansijske krize 2008. godine.
Fatih Birol, izvršni direktor IEA, ističe kako je aktuelna kriza dosad imala manji uticaj na prirodni plin nego na naftu i ugljen. Međutim, dodaje, ni prirodni plin nije imun na posljedice pandemije.

“Rekordni pad u ovoj godini predstavlja dramatičnu promjenu okolnosti za industriju koja se navikla na snažno povećanje potražnje”, rekao je Birol.
Premda se oporavak očekuje u 2021. godini, IEA ne pretpostavlja brz povratak na predkrizna kretanja.
Drugim riječima, nastavlja Birol, globalna potražnja za plinom trebala bi se postupno oporaviti u naredne dvije godine. No, dodaje, to ne znači kako će ona ubrzo uhvatiti uobičajene trendove.
“Koronakriza će imati dugotrajan uticaj na buduća tržišna kretanja prigušujući stope rasta i povećavajući neizvjesnosti”, kaže Birol.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here