Finansijski derbi: Željo preferira “ostale“ prihode, a Sarajevo rashode

U 2019. Željezničar je bio aktivniji u sticanju ostalih prihoda, u ukupnom iznosu od 2,1 miliona KM, dok je Sarajevo forsiralo ostale rashode, na koje je potrošilo 2,4 miliona KM

145

Medijska prepucavanja o (ne)legitimnosti šampionske titule koja je nakon prekida fudbalskog prvanstva Bosne i Hercegovine dodijeljena Fudbalskom klubu Sarajevo, dva sarajevska premijerligaša elegantno su prebacila na poslovni plan, u dva dana objavljući jedan za drugim detalje svojih finansijskih izvještaja za 2019. godinu.

FK Željezničar prvi je krenuo sa demonstriranjem transparentnosti poslovanja, objavivši Izvještaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja, u kojem se, između ostalog, precizira da su klupski prihodi u 2019. iznosili nešto više od pet miliona KM, a rashodi  oko 5,9 miliona KM, tako da je klub prošlu godinu završio sa finansijskim minusom od oko 882 hiljade KM.

FK Sarajevo odgovorilo je na taj izazov objavom Konsolidovanog finansijskog izvještaja, prema kojem je aktuelni prvak BiH u prošloj godini poslovao s gubitkom  od oko 4,5 miliona KM (prihodi  6,3 miliona KM, rashodi 10,8 miliona KM).

Kada je riječ o “transparentnosti“, ono što upada u oči su finansijski tokovi iz kategorije “ostalih“, koji su u oba kluba bili prilično izraženi, s tim što je Željezničar bio aktivniji u sticanju ostalih prihoda, u ukupnom iznosu od 2,1 miliona KM, dok je Sarajevo pforsiralo ostale rashode, na koje je potrošilo 2,4 miliona KM.

Kada je riječ o ličnim primanjima igrača i ostalih klupskih uposlenika, Sarajevo je bilo dvostruko galantnije od svog gradskog rivala, potrošivši u te svrhe više od 6,5 miliona KM, za razliku od Željinih daleko skromnijih 3,2 miliona KM…

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here