Sankcionisanje korisnika koji su dali netačne podatke

Pored kontrole sjetvenih površina pod merkantilnom pšenicom, sistemom etFarm će se nastaviti sa kontrolama sjetvenih površina zasijanih uljanom repicom, suncokretom i sojom.

44
Žetva

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske je prilikom identifikacije i kontrole prijavljenih površina pod usjevom merkantilne pšenice u toku ove godine utvrdila niz nepravilnosti zbog kojih će korisnici biti sankcionisani.
Do sada je izvršena kontrola kod 145 korisnika na ukupnoj površini od 767,39 ha:
• kod 47 korisnika (32 posto) navedeni podaci iz prijava se u potpunosti slažu sa stanjem na terenu,
• kod 60 korisnika (42 posto) uočeno je djelimično neslaganje prijavljenih površina sa stanjem na terenu,
• kod 38 korisnika (26 posto) uočeno je potpuno neslaganje prijavljenih površina sa stanjem na terenu.
Svi korisnici koji su dali netačne podatke u prijavi za sjetvu merkantilne pšenice, će biti sankcionisani tako što će imati pasivan status u naredne dvije godine, odnosno u tom periodu neće imati pravo na bilo koju vrstu podsticaja propisanih Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.
Od ove godine, pored uobičajenih kontrola na licu mjesta, kontrole će se vršiti i softverskim sistemom etFarm, gdje su podaci elektronskog katastra i podaci iz registra poljoprivrednih gazdinstava povezani sa satelitskim snimcima, što značajno olakšava identifikaciju prijavljenih sjetvenih površina na terenu.
Pored kontrole sjetvenih površina pod merkantilnom pšenicom, ovim sistemom će se nastaviti sa kontrolama sjetvenih površina zasijanih uljanom repicom, suncokretom i sojom.
U navedeni softver trenutno su uključene digitalizovane katastarske čestice u dvadeset jednoj opštini. Ovim softverom je omogućena kontrola (prepoznavanje) usjeva-prijavljenog načina korištenja zemljišta za parcele koje su uključene u softver.
Kontrole će se odvijati u kontinuitetu do početka žetve ovih kultura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here