USAID Diaspora Invest nudi tehničku podršku mladim firmama

Podrška se odnosi na bh. kompanije mlađe od pet godina u kojima postoji suvlasnički udio dijaspore ili imaju određenu vrstu dokazive poslovne veze s dijasporom

68

USAID projekt Diaspora Invest raspisao je danas redovni poziv za prijavu kompanija za tehničku podršku i poslovno savjetovanje, koje je fokusirano na firme mlađe od pet godina. Između ostalog, Projekt želi odgovoriti i na izazove pandemije COVID-19, sa kojim su se suočile brojne dijasporske investicije.

Program tehničke podrške realizira se u sklopu redovnih aktivnosti Biznis centra bh. dijaspore.

“Tražimo bh. kompanije u kojima postoji suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inostranstvu, odnosno koji su članovi dijaspore, ili ljudi koji su se vratili iz inostranstva u posljednje tri godine. Pored toga, podrška se odnosi i na preduzeća koja imaju određenu vrstu dokazive poslovne veze s bh. dijasporom, kroz saradnju u pristupu stranim tržištima, razmjeni znanja i slično.

Do sada smo imali priliku raditi sa više od 100 kompanija, te želimo nastaviti pružati podršku i savjetovanje novim investicijskim projektima u BiH“, poručuju iz USAID projekta Diaspora Invest.

Projekt nudi podršku kroz poslovno savjetovanje, angažovanje konsultanata za razvoj različitih segmenata poslovanja, razvoj digitalnih online platformi kompanija, promotivnih priča, certificiranje za proizvodnju i različite procese u radu, učešće u stručnim obukama, treninzima i edukacijama zaposlenika.

“Tehnička podrška prvenstveno je usmjerena na kvalificirane kompanije iz sektora poljoprivrede, turizma, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, metaloprerađivačke, drvne i druge prerađivačke industrije te energetike. Važno je naglasiti da poziv obuhvata kompanije registrovane kao društva sa ograničenom odgovornošću, a ne uključuje zadruge i obrte”, napominju iz Projekta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here