Zapad formira antikinesku 5G koaliciju?

Prijedlog o osnivanju grupe D-10 trebao bi biti na dnevnom redu junskog samita G7, a kao njegov osnovni cilj navodi se budući tehnološki razvoj bez kineske tehnologije

61

Prijedlog o osnivanju grupe D-10 trebao bi biti na dnevnom redu junskog samita G7, a kao njegov osnovni cilj navodi se budući tehnološki razvoj bez kineske tehnologije.

Ideju je navodno na sto stavilo Ujedinjeno Kraljevstvo, koja u saradnji sa SAD-om želi maksimalno umanjiti uticaj kineskog Huaweija u razvoju 5G tehnologije u zapadnom svijetu. Ideja je G7 članicama (SAD, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Njemačka, Francuska) pridružiti Australiju, Južnu Koreju i Indiju, kako bi ujedinjeni tražili tehnološke alternative kineskoj tehnologiji i Huaweiju u budućem telekomunikacijskom i tehnološkom razvoju, naročito u razvoju 5G tehnologije.

Britanska Vlada nedavno je donijela odluku o postepenoj eliminaciji kineskog Huaweija iz izgradnje 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2023. godine, a prema osnovnim smjernicama D-10, deset zemalja bi navodno zajednički kanalizirali svoje investicije u nekineske alternative u izgradnji 5G mreže, zbog čega bi se ta grupa mogla smatrati i antikineskom koalicijom.

Trenutno, jedine ozbiljne alternative Huaweiju u izgradnji 5G infrastrukture su finska Nokia i švedski Ericsson. Glasnogovornik britanske vlade je napomenuo kako su trenutno u potrazi za novim kompanijama kako bi mogli napraviti diverzifikaciju u izgradnji telekomunikacijske mreže, te kako su na tu temu u razgovoru sa svojim saveznicima, naročito SAD-om, piše SEEbiz.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here