Kineski general Li Zuocheng ne isključuje opciju oružanog napada na Tajvan

Govoreći u parlamentu u povodu 15. godišnjice protivsecesijskog zakona, šef združenog štaba i član centralne vojne komande ostavio je otvorena vrata za upotrebu sile

41

Kina će napasti Tajvan ako ne bude drugog načina da spriječi njegovu nezavisnost, upozorio je u petak (29.5.) jedan od glavnih kineskih generala, što predstavlja verbalnu eskalaciju prema otoku koji Peking smatra svojim teritorijem.

Govoreći u parlamentu u povodu 15. godišnjice protivsecesijskog zakona, Li Zuocheng, šef združenog štaba i član centralne vojne komande ostavio je otvorena vrata za upotrebu sile.

Taj dokument iz 2005. zakonska je osnova za vojnu akciju protiv Tajvana ako se otcjepi ili to pokuša učiniti. Ratište bi u tom slučaju postao Tajvanski tjesnac.

“Ako mirno ujedinjenje ne bude moguće, oružane snage će s cijelom nacijom, uključujući stanovnike Tajvana, preduzeti sve nužne mjere da odlučno skrše bilo kakve separatističke planove ili poteze“, izjavio je Li.

Iako Kina nikada nije isključivala upotrebu sile kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu, jako je rijetko da neki visoki i aktivni vojni zvaničnik tako otvoreno prijeti na nekom javnom događaju.

Lieva izjava posebno je osjetljiva nakon što je Kina donijela novi zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga.

Li je jedan od nekoliko kineskih vojnih zvaničnika s borbenim iskustvom koje je stekao u kineskoj invaziji na Vijetnam 1979. godine.

Tajvan je za Kinu jedan od najosjetljivijih teritorijalnih problema. Peking kaže da se radi o kineskoj provinciji i osuđuje američku podršku tom otoku.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here