Evropska komisija: poziv za projekte u okviru LIFE programa

Za tradicionalne projekte koji se odnose na teme životne sredine i prirode, predviđen je dvostepeni prijavni proces: kandidati prvo dostavljaju koncept notu do jula 2020

67

Evropska komisija je objavila poziv za podnošenje prijedloga projekata u okviru LIFE programa. Ove godine planirano je više od 450 miliona eura za projekte očuvanja prirode, zaštite životne sredine i klime.
LIFE fondovi podržavaju projekte u okviru potprograma životna sredina i klimatske akcije, na taj način podržavajući provođenje European Green Deal agende.
Većina LIFE projekata su takozvani tradicionalni projekti, koji mogu biti koordinirani od strane bilo kojeg legalnog entiteta registriranog u EU. Ovo uključuje javne institucije, biznise i nevladine organizacije.
Entiteti van EU, mogu učestvovati na projektu kao pridruženi korisnici koji preduzimaju aktivnosti koje su neophodne za postizanje ciljeva EU na polju životne sredine i klime.

Prihvatljive su prijave i za veće integrirane projekte. Ovi projekti realiziraju strateške planove EU za životnu sredinu i klimu, imaju regionalnu, multi-regionalnu, nacionalnu ili trans-nacionalnu dimenziju.
Prijava za tradicionalne projekte sa fokusom na klimatske promjene podrazumijeva podnošenje projektnog prijedloga najkasnije do oktobra 2020. godine. Ovo uključuje projekte za umanjenje klimatskih promjena, projekte prilagođavanja , upravljanja klimom i inicijative informiranja.
Za tradicionalne projekte koji se odnose na teme životne sredine i prirode, predviđen je dvostepeni prijavni proces: kandidati prvo dostavljaju koncept notu do jula 2020. Ukoliko je koncept nota prihvaćena, potrebno je dostaviti puni projektni prijedlog do februara 2021. godine. Ovaj proces u dva koraka odnosi se na zaštitu prirode i biodiverziteta, životnu sredinu i resurse, kao i na upravljanje životnom sredinom i projekte informiranja. Prijava za integrirane projekte, također, predviđa dvostepeni proces prijave.
Više informacija o načinu prijavljivanja možete pronaći na 2020 LIFE call for proposals page https://ec.europa.eu/easme/en/section/life/calls-proposals

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here