Hercegovački privrednici podržali korona zakon HNK

Poduzetnici koji su prisustvovali sastanku pozdravili su napore kantonalne vlade da podupre pogođene privredne grane i ublaži negativne posljedice u privredi

44

Nakon što je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podrške ekonomiji na području HNK-a i uputila ga u hitnu skupštinsku proceduru, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade održao je radni sastanak s predstavnicima Privredne i Obrtničke komore HNK-a, Udruge Hrvata Prsten, Asocijacije poduzetnika Hercegovine, Udruge poduzetnika Hercegovine, Turističkog klastera Hercegovina, Drvnog klastera Hercegovina, Klastera metala i plastike te Turističkih agencija Fortuna Tours i G-tour. Sastanku su prisustvovali i kantonalni ministri Željko Laketić, Donko Jović, Stjepan Krasić i predstavnik ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Nazif Nezirić.
”Kroz Prijedlog zakona koji smo utvrdili, usaglasili smo niz konkretnih i kvalitetnih rješenja. Predvidjeli smo da iznosom od 425,00 KM mjesečno subvencioniramo više od 10.000 plaća te održimo poticajnu politiku u strateškim privrednim granama (poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, poduzetništvu, cestogradnji i dr.) čime otvaramo prostor za ukupni oporavak i sprječavamo daljnji gubitak radnih mjesta, čuvajući tako i demografsku sliku HNK-a. Posebna vrijednost ovog zakona je u činjenici da se kroz njega, krajnje solidarno, odnosimo prema našim jedinicama lokalne samouprave”, kazao je Herceg.

Dodao je i to kako je Zakonom otvoren prostor i za druge subvencije u privreduu, uz jasno utvrđene uvjete. Također je istaknuo kako je Zakonom predviđeno otvaranje kreditne linije s Razvojnom bankom ili s nekom od poslovnih banaka putem kojih bi Vlada subvencionirala kamate privrednicima. Također je upoznao učesnike sastanka s činjenicom da je Vlada usvojila Izmjene i dopune Budžeta za 2020. godinu i uputila ih u hitnu skupštinsku proceduru, naglasivši kako je i kroz taj dokument osiguran dio sredstava za podršku privredi.
Poduzetnici koji su prisustvovali sastanku pozdravili su napore kantonalne vlade da podupre pogođene privredne grane i ublaži negativne posljedice u privredi. Tokom rasprave, ukazali su na potrebu da se kroz skupštinski postupak razmotri mogućnost da pravo na subvencioniranje ostvare i oni poslovni subjekti kojima je restriktivnim mjerama djelomično onemogućen rad u vremenu pandemije. Pozvali su i druge nivoe vlasti da pruže snažniju podršku privredi.

Od viših nivoa vlasti zatraženo je da odmah donesu odluke o otvaranju državne granice. Eksplicitno su zatražili i ukidanje obaveznog samoizoliranja pri ulasku u BiH, potom otvaranje tržnih centara, svadbenih salona, unutarnjih prostora ugostiteljskih objekata i ukidanje mjere zabrane okupljanja više osoba na jednom mjestu.

Zaključeno je kako će se i dalje zajedničkim naporima tražiti najbolja rješenja koja će pomoći oporavku ugrožene privrede i očuvanju radnih mjesta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here