Amerikanci tvrde za kineski hakeri pokušavaju ukrasti podatke vezane za istraživanja vakcine

Agencije za kibernetičku sigurnost SAD upozorile su da kineski hakeri pokušavaju ukrasti podatke vezane uz ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, navode američki mediji

45

Američki FBI i informatički stručnjaci vjeruju da kineski hakeri pokušavaju ukrasti ispitivanja o razvoju vakcine protiv koronavirusa, objavili su Wall Street Journal i New York Times.

Prema pisanju ovih listova, FBI i Ministarstvo državne sigurnosti namjeravaju objaviti upozorenje o pokušajima kineskog hakiranja u trenutku dok se vlade u svijetu i privatne kompanije utrkuju u razvoju vakcine protiv Covida-19.

Hakeri također pokušavaju doći do informacija i intelektualnog vlasništva vezanog za liječenje i testiranje na Covid-19. Prema medijskim izvještajima, američki zvaničnici tvrde da su hakeri povezani s Kineskom vladom. Službeno saopćenje s tim u vezi moglo bi uslijediti u idućih nekoliko dana.

Porparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijiang odbacio je takve optužbe, navodeći kako se Kina čvrsto protivi svim hakerskim napadima.

Mi smo vodeći u svijetu u pogledu razvoja vakcije i liječenja Covida-19. Nemoralno je napadati Kinu glasinama i klevetama bez ikakvog dokaza”, izjavio je Zhao.

Upitan o ovim medijskim izvještajima američki predsjednik Donald Trump nije ih potvrdio, ali je rekao: “Šta još ima novoga s Kinom? Šta je tu novo? Recite mi. Nisam sretan s Kinom”.

“Vrlo pažljivo to pratimo”, dodao je Trump.

Američko upozorenje koje će uslijediti bit će još jedno u nizu upozorenja i izvještaja u kojima se optužuju hakeri koje podupiru vlade u Iranu, Sjevernoj Koreji, Rusiji i Kini za aktivnosti vezane uz pandemiju koronavirusa u svijetu, od objavljivanja lažnih vijesti do napadanja pojedinih naučnika.

Prema New York Timesu, to bi mogao biti uvod u kontranapad američkih agencija koje su uključene u kibernetički rat.

Prošle sedmice su u zajedničkoj izjavi Sjedinjene Države i Britanija upozorile na porast kibernetičkih napada na zdravstvene stručnjake, tijela i organizacije koji se bave ispitivanjima o koronavirusu navodeći da su u to uključeni organizirani kriminalci “često povezani sa strukturama druge države”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here