Istraživanje: Mjerama prevencije najzadovoljniji Kinezi i Vijetnamci, na dnu Italija, Francuska, Koreja i Japan

Općenito su zapadne ekonomije mnogo nezadovoljnije odgovorom svojih vlada i svi osim Novog Zelanda su ocijenjeni ispod prosjeka

47

Istraživanje nezavisnog Blackbox Researcha i platforme Toluna provedeno je među građanima 23 zemlje i regije, one ponajviše zahvaćene pandemijom, na uzorku od 12.592 ispitanika.

Cilj istraživanja je bilo ocijeniti zadovoljstvo građana mjerama koje su njihove vlade poduzele u prevenciji koronavirusa, a pokazalo se kako su vlade azijskih zemalja daleko više zadovoljile svoje državljane od onih zapadnih zemalja. Toluna-Blackbox Index percepcije na globalnu krizu je rađen na skali od 0-100, a vlade su ocjenjivane su kroz kriterije: političkog vodstva, vodstva poslovne zajednice, utjecaja na društvo, te utjecaj na medije.

Najviše je svoje građane zadovoljila Kina sa 85 indeksnih poena, a slijede Vijetnam sa 77, Indija i UAE sa 59, te Malezija sa 58. Iznad prosjeka su i Tajvan, Filipini, Indonezija, Singapur, te Novi Zeland kao jedini predstavnik “zapadnog svijeta”.

Općenito su zapadne ekonomije mnogo nezadovoljnije odgovorom svojih vlada, i svi osim Novog Zelanda su ocijenjeni ispod prosjeka. Australija je na 43, SAD i Njemačka na 41. Italijani također nisu zadovoljni sa 36, a Francuzi su ocijenili mjere zakašnjelima te smjestili svoju vladu na pretposljednje mjesto.

Najgore je prošao Japan, sa 16 indeks poena, čija je vlada uveliko bila medijski kritizirana u državi, između ostalog i zbog odugovlačenja s odgađanjem Olimpijskih igara. Iznenađuje loša ocjena za Južnu Koreju, čije su mjere u međunarodnoj javnosti često bile hvaljene, ali tako očito ne misle i sami Korejanci.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here