SAP u prvom kvartalu poslovao s dobiti uprkos koronavirusu

Prihodi su im u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasli za sedam posto, na 6,5 milijardi eura

83

U prva tri mjeseca 2020. godine najveći evropski proizvođač softvera SAP poslovao je s dobiti nakon poreza od 811 miliona eura, pokazuju u utorak predstavljeni konačni podaci.

U istom prošlogodišnjem razdoblju SAP je nakon 17 godina pozitivnih kvartalnih rezultata bilježio kvartalni gubitak nakon poreza u visini 108 miliona eura obzirom da je puno ulagao u restrukturiranje poslovanja.

Dobit prije kamata, prilagođena za jednokratne stavke, iznosila je 1,2 milijarde eura. U istom razdoblju prošle godine kompanija je u toj stavci evidentirala gubitak od 136 miliona eura.

Prihodi su im u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasli za sedam posto, na 6,5 milijardi eura.

Pritom su prihodi od usluga “u oblaku” porasli 29 posto, na dvije milijarde eura. S druge strane prihodi od prodaje softverskih licenci i usluga podrške smanjeni su tri posto, na 3,38 milijardi eura.

SAP je već predstavio preliminarne podatke za prvo tromjesečje i bio je prisiljen sniziti godišnje procjene zbog pandemije koronavirusa.

Izvještaj objavljen u ponedjeljak također pokazuje da su naknade zaposlenicima, koje se temelje na SAP-ovim dionicama, bile znatno niže jer cijena dionice nije snažno rasla. Mnogi SAP-ovi radnici primaju plaću u skladu s rastom cijena dionica, izvještava dpa, a prenosi SEEbiz.

Konačno, kompanija je najavila odlazak izvršne direktorice Jennifer Morgan krajem aprila, nakon samo šest mjeseci na toj dužnosti. Grupom bi nakon toga trebao upravljati Christian Klein.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here