Ministarstvo privrede KS pokrenulo je donošenje okvirnog zakona za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica

U toku je i obrada podataka za isplatu martovskih plata za 2020. godinu do visine minimalne plate definirane Općim kolektivnim ugovorom prema svim privrednim subjektima, kojima je odlukama štabova civilne zaštite zabranjen rad

53

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić je izvijestio da je u toku obrada podataka za isplatu martovskih plata za 2020. godinu do visine minimalne plate definirane Općim kolektivnim ugovorom prema svim privrednim subjektima, kojima je odlukama štabova civilne zaštite zabranjen rad, a koji su zadržali isti broj radnika kao i u februraru 2020. godine uz ispunjene obaveza na osnovu javnih prihoda zaključno sa 31.decembrom 2019.godine.

Sredstva će biti isplaćena iz Fonda koji je formiran za ovu svrhu. Na osnovu održanih sastanaka na kojem se prisustvovali svi načelnici sarajevskih općina i gradonačelnik, donesene su kratokročne mjere za Kanton Sarajevo, a tiču se određenih rasterećenja za privrednike.

„Svim privrednim subjektima kojima je naredbama štabova Civilne zaštite zabranjen rad neće se naplaćivati zakupnina poslovnih prostora od 01.aprila 2020.godine, pa do prestanka naredbe o zabrani rada. Ovo se odnosi na one kojima je zakupodavac Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo ilineka odopćina sa teritorija Kantona Sarajevo. Također, neće se naplaćivati privrednim subjektima ni zakupnina za korištenje javnih površina, čiji je zakupodavac Grad iliopćine“, poručio je ministar Jeličić.

Najavio je kako je Ministarstvo privrede pokrenulo procedure donošenja okvirnog zakona koji bi obuhvatio sve planirane aktivnosti s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica.

„To bi, se, između ostalog, odnosilo na promjenu svrhe korištenja namjenskih sredstava,smanjenje ili obustavu parafisklanih obaveza, refundaciju dijela troškova privrednim subjektima, što je moguće specifirati tek nakon izvršene detaljne analize rashoda za ove namjene i korisnika ovog zakona, tesvakako i nakon usvajanja Federalnog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih poslljedica“, istakao je ministar Jeličić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here