EU pomaže BiH sa još pet miliona eura za medicinske potrebe

Johann Sattler, ambasador EU u BiH, uputio pismo Steliani Nedera, predstavnici UNDP-a u BiH, u kojem se obavezuje na dodatnih pet miliona eura pomoći EU za hitne medicinske potrebe u BiH.

43

Johann Sattler, ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini, potpisao je danas pismo upućeno Steliani Nedera, predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u kojem se obavezuje na dodatnih pet miliona eura pomoći EU za hitne medicinske potrebe u BiH.

To je drugi dio finansijskog paketa EU ukupne vrijednosti sedam miliona eura, koji će omogućiti nabavku medicinske opreme kao odgovor na pandemiju COVID-19.

“Zajedno sa svojim provedbenim partnerom – UNDP-om, EU je već isporučila 7.500 testova i 15.000 zaštitnih maski za lice i vizira za medicinske radnike širom BiH. Uskoro se očekuje i prva pošiljka respiratora.

EU također pažljivo prati ekonomsku situaciju u kontekstu ove pandemije, te će od ukupnog paketa pomoći od 80,5 miliona eura, oko 73,5 miliona eura biti usmjereno za ublažavanje društveno-ekonomskih posljedica koronavirusa u BiH”, saopćeno je iz Delgacije EU u BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here