Business Forum:Kako ćete prebroditi pandemiju?

Pored borbe koju vode ljekari i naučnici kako bi pronašli lijek protiv koronavirusa, vlade, ekonomisti i poslodavci pokušavaju naći adekvatan odgovor za urušavanje ekonomije koje je potaknuo virus.

99

Vrijeme trajanja pandemije koronavirusa diktirat će kakve će ona posljedice imati po ekonomiju BiH. Vlade su pozvale ljude da ostanu u svojim kućama kako bi spriječile širenje virusa, granice su zatvorene, a u većini zemalja obustavljen je javni prijevoz, zatvoreni su ugostiteljski objekti i hoteli. Već je izvijesno da će šteta ekonomiji i privredi biti ogromna. Pored borbe koju vode ljekari i naučnici kako bi pronašli lijek protiv koronavirusa, vlade, ekonomisti i poslodavci već sada pokušavaju naći adekvatan odgovor za urušavanje ekonomije koje je potaknuo virus. Iako poslodavci u BiH smatraju da je ohrabrujuće očitovanje vlasti sa prvim paketom pomoći za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije kroz tromjesečni moratorij na otplatu kredita za pojedina pravna i fizička lica te najave formiranja fondova za kreditiranje i pomoć privredi, mnogi smatraju kako ove mjere nisu dovoljne.

Aida Jašarević -Terzić, Pino Nature Hotel, direktorica

Zatvorili smo poslovnice Relax Toursa i sve uposlenike poslali na rad od kuće, a nešto kasnije i podružnicu kompanije Pino Nature Hotel. Uopće nije bilo prihoda, a za mjesec mart trebamo isplatiti blizu 80.000 KM plaća uposlenicima. Brojimo 50 uposlenika i jaka smo i likvidna kompanija pa možemo ovu situaciju sami prevazići narednih mjesec ili dva. Međutim, vlasti su simultano sa epidemiološkim zabranama koje pozdravljamo, morale raditi i na ekonomskom dijelu kako bi sačuvali radna mjesta, jer će manje kompanije krahirati već u aprilu. Od prolongiranja uplate PDV-a nemamo baš mnogo, već vlasti promptno trebaju osigurati grantove.

Safudin Čengić, Centrotrans- Eurolines, generalni direktor

Centrotrans u ovom momentu radi prema nalogu Vlade FBiH i prevozi samo osobe koje su u radnoj obavezi. To inače nije ni tri posto prometa Centrotransa. U ovoj neizvijesnoj situaciji, trenutno smo ponajviše usmjereni na očuvanje zdravlja naših radnika. Već poduzete mjere Vlade FBiH su dobre i potrebne kako bi jednim dijelom rasteretili poslodavce, međutim, nužno je definirati status radnika koji su sada na čekanju i kojima su zbog obustave privrednih aktivnosti ugrožena radna mjesta. Najbitnije je obezbijediti sredstva kojima će se plaćati radnici koji su sada kod svojih kuća kako bi im olakšati egzistenciju ukoliko ovo stanje potraje duže.

Ejub Topić, HIK-SM, izvršni direktor

Uvoz robe i uvoz repromaterijala za sada ide normalno tako da kompanija HIK- SM trenutno nema nikakav problem. Naša firma ne očekuje ništa od države i nadamo se da nećemo imati ni potrebe da tražimo bilo šta. S obzirom da nemamo kredit i da smo strana investicija, u velikoj mjeri poslujemo neovisno od stanja u BiH. Imamo godišnje narudžbe i ugovore sa našim klijentima, a niko do sada nije otkazao. Ako se to počne dešavati, imat ćemo posljedice. Svakako, mjere koje se najavljuju i poduzimaju pratimo preko Vijeća stranih investitora u BiH kao njihovi članovi.

Lejla Mehmedović-Sofo, Organlook, direktorica

Zbog trenutne situacije nemamo prodajna mjesta, već samo mali prodajni asortiman plasiramo putem kompanije DM. Također, imamo problem sa nabavkom sirovina i ambalaže. Ni do sada nismo imali neke značajnije pomoći od vlasti, a mjere Vlade FBiH koje uključuju moratorij na otplatu kredita nama ne znači mnogo, jer nismo uzimali nikakve kredite za naše poslovanje. Ulagali smo svoj novac. Više smo fokusirani na ono što mi konkretno možemo uraditi da prevaziđemo novonastalu situaciju, pa tako sada većinu naših proizvoda isporučujemo našim kupcima putem pošte.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here