Apel za ukidanje koridora i policijske pratnje u tranzitu preko Republike Hrvatske

Konvoji i policijska pratnja usporavaju protok robe.

57

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je u petak telefonski sastanak sa ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom u kojem ga je upoznao sa problemom međunarodnog prometa robe u tranzitu preko Republike Hrvatske koji se, prije svega, odnosi na formiranje konvoja i policijske pratnje koji usporavaju protok robe.
Ministar Mitrović je informirao ambasadora da je Ministarstvo na čijem je čelu 16. marta uputilo dopis Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori u kojem predlaže da se u ovoj situaciji pandemije uspostave koridori koji bi omogućili nesmetan protok robe između zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana.

Osim toga, ministar Mitrović je informirao ambasadora Sattlera da je 26. marta, zajedno sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem a zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i robe, održao sastanak sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Također, ambasador Sattler je upoznat i sa dopisima upućenim Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije u kojima je ukazano na navedeni problem koji se javlja prilikom međunarodnog prometa robe, kao i činjenicom da je nakon urgencije Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Republika Srbija prihvatila formiranje zelenih koridora po preporuci Evropske komisije i Prometne zajednice te 2. aprila ukinula policijsku pratnju i konvoje.

Ministar Mitrović zamolio je ambasadora Sattlera da pomogne u rješavanju ovog problema koji se odnosi ne samo na BiH nego i na sve ostale zemlje zapadnog Balkana pa i na Grčku, Bugarsku i Tursku.

Iz istih razloga, ministar Mitrović obavio je telefonski razgovor i sa Ericom Camusom, šefom Sektora za ekonomska pitanja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, od kojeg je zatražio da svojim autoritetom u Vašingtonu pomogne u rješavanju problema u međunarodnom prometu robe u tranzitu preko Republike Hrvatske.

Ministar Mitrović upoznao je gospodina Camusa sa razgovorom koji je obavio sa ambasadorom Sattlerom, podatkom da je Republika Srbija ukinula konvoje i policijsku pratnju i odredila zelene koridore te činjenicom da se Ministarstvo do sada tri puta obraćalo zvaničnim institucijama Republike Hrvatske i ukazivalo na navedeni problem ali nije dobilo nikakvu povratnu informaciju. Također, još jednom je potcrtao da smo spremni usaglasiti naše zahtjeve sa potrebama Republike Hrvatske.

Na kraju razgovora, ministar Mitrović se zahvalio američkom zvaničniku Camusu na odvojenom vremenu i naporima koje čini kako bi se normaliziralo odvijanje cestovnog prijevoza robe u ovim teškim vremenima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here