Italijanska kompanija razvila pokretni respirator

Nevjerovatna inovacija

202

U vremenu u kojem se svijet okuplja kako bi se riješio pandemije koronavirusa (COVID-19), Isinnova, kompanija sa sjedištem u Bresciji osmislila je nevjerojatnu inovaciju.
Kad se otkrilo da su bolnici u krizno pogođenom području Lombardije hitno potrebni ventili za respiratore kako bi se održali pacijenti kojima je potreban kisik, kompanija je iznijela ideju o upotrebi 3D printera koji omogućava brzo stvaranje digitalnog dizajna dijelova sloj po sloj.

Kompanija je kontaktirala Decathlon, proizvođača i dobavljača Easybreath maske za ronjenje, koji se složio isporučiti CAD crtež maske.

Inžejeri Issinove uspjeli su obrnuti dizajn 3D verzije dijela s printanim dijelom, koji se naziva venturijev ventil, kako bi transformirali ronilačke maske u “izvanredne pokretne respiratore”. Jednom kada se pokazalo da stvar djeluje, kompanija je isprintala njih stotinu i donirala ih bolnici. Novi dijelovi s printom u 3D obično moraju biti službeno certificirani, ali hitne mjere dogovorene na nacionalnom nivou u Italiji omogućile su ukidanje tog zahtjeva.

Isinnova je inovaciju patentirala kao ventil Charlotte (Charlotte Valve) i dala ih besplatno na korištenje bolnicama.

Upotreba od strane pacijanata ovisi o prihvatanju korištenja nepotvrđenog biomedicinskog proizvoda. Pacijent mora podnijeti potpisanu izjavu o saglasnosti s ovim uvjetima. Zdravstvene ustanove u poteškoćama moći će kupiti Decathlonovu masku.

Isinnova je pojasnila da je njena inicijativa potpuno neprofitna, te neće primati prihode od rojaliteta za ventil niti će imati postotak od prodaje Decathlonovih maski.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here