Vlada KS – Kratkoročni set mjera pomoći privredi do 31. marta

Srednjoročni set mjera bit će donesen nakon rebalansa Budžeta Kantona Sarajevo.

57

Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede te poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa održalo je u nedjelju sastanak u Kantonu Sarajevo.

Ključni zaključak je da će Vlada Kantona Sarajevo do 31. marta donijeti kratkoročni set mjera pomoći privredi u cilju očuvanja radnih mjesta. On će podrazumijevati pomoć pravnim subjektima koji su pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti iz oblasti turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva, prijevoza putnika, trgovine i slično, a posebno onima koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju pretežitu djelatnost koja je obuhvaćena mjerama zabrane.

Također je zaključeno i da će srednjoročni set mjera biti donesen nakon rebalansa Budžeta Kantona Sarajevo, kao i da će se nakon završetka krize donijeti set dugoročnih mjera za oporavak kantonalne privrede.

Istaknuto je kako će Vlada pomoći poslodavcima koji su zadržali radnike, tako što će sufinansirati dio troškova za isplatu martovske i aprilske plaće. Podaci će biti prikupljeni od Porezne uprave o broju pravnih subjekata i broju zaposlenih radnika, koji su zadržani u radnom odnosu do 31. marta, odnosno 30. aprila 2020. godine.

Naglašeno je da su radnici odgovornost i Vlade i poslodavaca, da Vlada želi da pomogne privredi, ali i da poslodavci trebaju pokazati odgovornost i senzibilnost.

Razmatran je i prijedlog mjera poslodavaca koji zahtijevaju i ukidanje parafiskalnih nameta i oslobađanje od zakupnine. Poslodavci su, također, istakli da zaposleni u javnom sektoru trebaju podijeliti teret krize solidarno sa realnim sektorom.

Najavljeno je da će Vlada danas organizirati sastanak sa sindikatima i načelnicima općina, kao i sa predstavnicima federalnog nivoa vlasti, kako bi se iznašla najbolja rješenja za privredu i radnike u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je bilo i riječi o oslobađanju od plaćanja poreza na dobit za 2019. godinu, ali i zaključeno da se u konkretnom slučaju radi o nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako navode iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, učesnici  sastanka bili su premijer KS Mario Nenadić, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar privrede Draško Jeličić, ministica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić, te predstavnici Udruženja poslodavaca i  Ekonomskog instituta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here