Svjetska banka i MMF za odgodu otplate dugova najsiromašnijim zemljama

U zajedničkom su saopćenju pozvali kreditore da odmah odgode otplatu duga članicama Međunarodne razvojne asocijacije (IDA).

42
Balkan transport

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvali su u srijedu države kreditore da odmah olakšaju otplatu dugova najsiromašnijim zemljama koje se bore s teškim posljedicama pandemije koronavirusa.
U zajedničkom su saopćenju pozvali kreditore da odmah odgode otplatu duga članicama Međunarodne razvojne asocijacije (IDA). Te države, u kojima živi četvrtina svjetskog stanovništva i dvije trećine najsiromašnijih ljudi na svijetu, epidemija će najgore pogoditi, stoji u priopćenju.

“To će zemljama IDA-e omogućiti da odmah dođu do likvidnosti nužne za borbu protiv epidemije koronavirusa i dati im vrijeme za procjenu krize i za financiranje potreba u svakoj zemlji”, kažu iz MMF-a i Svjetska banke.

Bruto društveni proizvod po stanovniku većine tih zemalja ispod je 1175 dolara, praga koji se utvrđuje svake godine.

Svjetska banka i MMF ističu da će odgoda otplate duga pružiti “globalni osjećaj pomoći zemljama u razvoju” i poslati snažnu poruku financijskim tržištima.

Pozvali su skupinu G20 najrazvijenijih zemalja svijeta da podrže njihov poziv.

Čelnici G20 trebali bi u četvrtak održati virtualni samit na kojem će raspravljati o akcijskom planu za sve goru pandemiju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here