Ministarstvo finansija KS: Cilj je održati finansijsku stabilnost kantona

Formirana su dva fonda koja će biti dodatno ojačana kroz donošenje Zakona o uštedama KS, po hitnom postupku.

42

Ministar finansija KS Jasmin Halebić istaknuo je na jučerašnjoj sjednici Vlade KS  da je interes održati finansijsku stabilnost u KS.

Kako je naveo premijer, formirana su dva fonda.

Cilj nam je da rad tih fodova dodatno ojačamo kroz donošenje Zakona o uštedama KS, po hitnom postupku, a koji će omogućiti realizaciju internih finansijskih resursa iz budžeta na način da se osigura stabilnost budžeta i izvrši reprogram budžetskih stavki koje će omogućiti punjenje fondova. Zakon će omogućiti smanjenje javne potrošnje, korištenje postojećih namjenskih sredstava u svrhe koje budu prioritet u funkcionisanju ovih fondova.Pokrenut ćemo i inicijativu da se izvrši reprogram otplate dugova KS, da bi se sredstva za otplatu dugova mogla preusmjeriti za rad ovih fondova“, naglasio je ministar Halebić.

Kazao je, između ostalog, da je i Finansijski plan službe za zapošljavanje KS jedan od izvora koji će se pridružiti izvorima iz dva fonda kako bi se njihovo punjenje dodatno omogućilo.

„Vlada je pokrenula i inicijativu prema višim nivoima vlasti da se obrate drugim zemljama za omogućavanje donatorskih sredstava koja bi bila na raspolaganju ova dva fonda i druge koji će se eventualno otvarati“, dodao je ministar.

Naveo je i da će Zakon o uštedama regulisati plaće u javnom sektoru jer i tu ima prostora da se određena sredstva preusmjere gdje je potrebno.

„Također, Fond za sanitetsku i medicinsku opremu će sarađivati sa Zavodom zdravstvenog osiguranja. Na sutrašnjoj sjednici Skupštine će biti razmatran Finansijski plan ZZO-a, te očekujemo njegovo usvajanje, kako bi omogućila realizacija sredstva ZZO-a za nabavku neophodne sanitetske i medicinske opreme“, kazao je ministar Halebić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here