Zbog koronavirusa otežana i poslovna saradnja BiH s azijskim zemljama

Negativni efekti pojave koronavirusa na razmjenu sa azijskim zemljama, a time i na naplatu prihoda od carina u BiH, mogu se očekivati narednih mjeseci, ukoliko se do tada virus ne stavi pod kontrolu.

77

Pojava epidemije koronavirusa, čije se razmjere još ni ne naziru, već ozbiljno otežava odvijanje poslovne saradnje u svijetu, uključujući i Bosne i Hercegovine sa azijskim zemljama.

Iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH ističu da, s obzirom na visok rast uvoza iz Kine i azijskih zemalja u decembru 2019. godine i to od 13 posto, može se pretpostaviti da se radi o višemjesečnim nabavkama.

Negativni efekti pojave koronavirusa na razmjenu sa azijskim zemljama, a time i na naplatu prihoda od carina u BiH, mogu se očekivati narednih mjeseci, ukoliko se do tada virus ne stavi pod kontrolu.

U biltenu iz ovog odjeljenja UIO je ukazano na rastući trend prihoda od carina na uvoz roba iz trećih zemalja, među kojima je najznačajniji partner Kina.

“Koliki je značaj roba azijskog porijekla za naplatu carina ukazuje i činjenica da prihodi od carina na uvoz dobara iz Kine i ostalih azijskih zemalja premašuju 53 posto naplaćenih prihoda od carina u 2019.”, naveli su.

U januaru 2020. nastavljen je pozitivan trend u naplati prihoda od carina iz decembra 2019. godine.

Prema preliminarnom izvještaju UIO, rast naplate prihoda od carina je bio dva posto.

Iako su prihodi od carina izgubili svoju značajnost koju su imali u prošlosti za finansiranje budžeta svih nivoa vlasti (u 2006. udio prihoda od carina u prihodima od indirektnih poreza je iznosio 13 posto, a u 2019. tek 4,6 posto) za fiskalnu konsolidaciju vlada u BiH i dalje su značajan izvor prihoda, te svako ozbiljnije smanjenje može dovesti do destabilizacije budžeta.

Carine se naplaćuju na uvoz roba iz trećih zemalja i ograničen opseg roba iz EU/CEFTA/EFTA.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here