Inovativnim poslovnim subjektima dostupno još 750.000 eura grant sredstava

Pravo apliciranja imaju privredni subjekti sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama iz Bosne i Hercegovine i Švedske.

131

Grant sredstva u iznosu  750.000 eura iz Challenge fonda dostupna su privrednim subjektima sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama iz Bosne i Hercegovine i Švedske, a na temelju  petog javnog poziva za dodjelu grant sredstva koji je predstavljen danas u Sarajevu u organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA i Privredne komore FBiH.

Projekt manadžer u SERDA-i  Sanela Dževlan izjavila je da je peti javni poziv objavljen u okviru Challenge to Change – C2C projekta koji implementira SERDA u partnerstvu sa  Razvojnom agencijom RS i partnerom iz Istočne Švedske, regijom Ostergotland.

“Ovaj projekt finansira švedska vlada, odnosno Ambasada Švedske u BiH i radi se o projeketu u okviru kojeg je uspostvaljen Challenge fond za inovativne privredne subjekte koji su registrovani najmanje šest mjeseci u BiH i Švedskoj i koji imaju mogućnost da apliciraju sa inovativnim poslovnim idejama koje doprinose novom zapošljavanju, odnosno ukupnom društveno-ekonomskom razvoju BiH”, navela je Dževlan.

Radi se o grantovima koji su dostupni za startup kompanije u maksimalnom iznosu do 10.000 eura, odnosno za preduzeća koja posluju duže od dvije godine, a imaju do 250 zaposlenih i oni mogu da dobiju grant sredstva do 30.000 eura.

Dževlan je naglasila da svi ti privredni subjekti moraju obezbijediti vlastito finansijsko učešće od minimalno 50 posto, a period implementacije njihovih projketa može biti maksimalno 12 mjeseci.

“Rok za prijavu na peti javni poziv je 24. mart i podnošenje aplikacija se isključivo vrši online, putem našeg web potrala c2c.ba. U proteklom periodu već smo imali četiri javna poziva i dosad smo potpisali ugovore sa 110 korisnika i za njih je predviđeno iz  Challenge fonda oko 2,5 miliona eura grant sredstava, a u toku je potpisivanje ugovora sa 36 novih korisnika za čiju realizaciju je predviđeno oko 800.000 eura.  Što se tiče trenutnog javnog poziva koji je u toku, na raspolaganju imamo 750.000 eura”, izjavila je Dževlan.

Predsjednik Privredne komore FBiH (PKFBiH) Mirsad Jašarspahić je kazao da je današnja sesija prilika da se informišu privredni subjekti, svi one koji su zainteresovani i koji imaju inovativnu ideju da pokušaju da apliciraju i da dobiju ta grant sredstva.

Jašarspahić je naveo da PKFBiH svojim operativnim radom kroz udruženja, direktnim kontaktima sa članicama, kompanijama, u njihovom poslovanju prepoznaje  inicijative i preporučuju im jedan ovakav fond.

“Pronalazimo firme koje u svom proizvodnom procesu već imaju planove da investiraju u povećanje procesa proizvodnje, za uvođenje inovativnih proizvoda i preporučujemo im ovaj fond koji je šansa da dobiju sredstva i realizuju te svoje ideje”,  istaknuo je Jašarspahić.

Kompanija Junior-Eko Termik iz Tešnja koja se bavi matelopreradom, po riječima direktorice Sanele Beširević, aplicirat će za bespovratna sredstva i očekuju da će njihova ideja biti prepoznata jer imaju potencijala za dalji razvoj i usavršavanje proizvodnje, ali i za zapošljavanje novih radnika.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here