Međunarodni Halal Business Forum početkom juna u Zagrebu

U Dubaiju na 25. Gulfood-u najavljen veliki svjetski događaj na halal sceni koji će se održati u Hrvatskoj

53
Halal

Proteklih dana, tačnije od 16. do 17. februara 2020. godine u Dubaiju je održana 5. Globalna platforma halal industrije (Global Halal Industry Forum: Towards Global Halal Trade Opportunities) na kojoj se raspravljalo o globalizaciji halal industrije i razvoju halal tržišta. Konferencija je bila dijelom programa 25. Gulfooda koji je najveća svjetska izložba hrane i pića s preko 5000 izlagača i preko 90.000 posjetitelja/ica.

O dosadašnjem razvoju halal industrije i turizma u Hrvatskoj te učincima halal akreditacija globalno, na konferenciji je govorio rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj, doc. dr. sc. Aldin Dugonjić. Centar posjeduje međunarodno priznate prestižne akreditacije što ga čini jednim od svega nekoliko takvih institucija u svijetu, i jedinim tijelom takvih razmjera djelovanja u Evropi. Halal tržište bilježi uzlaznu putanju u Hrvatskoj već punih 10 godina u kojima je Centar halal kvalitete certificirao više od 150 tvrtki. Centar firme uvodi na halal tržište specifičnih zahtjeva koji odražavaju izazove vremena budućnosti.

Gulfood bio je prilika za povezivanje hrvatskih halal proizvođača i pružatelja usluga s proizvođačima, distributerima i drugim akterima halal tržišta iz Ukrajine, Rusije, Danske, Njemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i drugih zemalja. Predstavnici Centra za certificiranje halal kvalitete u pratnji Generalnog Konzula Republike Hrvatske u Dubaiju, Jasmina Devlića ostvarili su saradnju s organizacijama poput Islamskog ekonomskog razvojnog centra (Islamic Economy Development Center), Dubai turizma i Međunarodnog halal akreditacijskog foruma.

Dugonjić, koji je i ove godine uvršten na popis Islamica 500 globalnih lidera islamske ekonomije, ovom je prilikom najavio da će se sljedeći ovogodišnji najvažniji događaj na svjetskoj halal sceni dogoditi u Hrvatskoj, i to od 2. do 3. juna u Zagrebu. Forum organizira Centar za certificiranje halal kvalitete u saradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom turizma i Hrvatskom gospodarskom komorom u doprinosu Hrvatskom predsjedavanju Vijećem Evropske unije. Događaj u fokus stavlja halal proizvođače i podiže kvalitetu procesa certificiranja promičući kvalitetu života koju osigurava halal tržište kao najbrže rastuće u svijetu. Forum potpomaže firmama da adekvatno odgovore na zahtjeve tržišta i povećaju izvoz kroz jačanje ponude obogaćene halal certificiranom linijom proizvoda i usluga.

Halal Business Forum će okupiti trenutne i potencijalne učesnike halal tržišta iz 30-tak zemalja svijeta s namjerom njihovog poslovnog rasta i razvoja kroz pozicioniranje na ovom tržištu i međusobno uvezivanje u halal sustavu. Program Foruma će firmama približiti i pojasniti aktuelnosti i izazove područja kroz panele, te osigurati prostor za individualne sastanke sa strankama od interesa na način da svaka firma može personalizirati svoj program učešća na Forumu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here