Održan sastanak direktora Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove

Zauzet je zajednički stav, kao i opredjeljenje da se u smislu izgradnje kulture poštivanja pravnih propisa na području FBIH koordinirano djeluje

86
Inspekcija

Dana 19.2.2020. godine, na poziv direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, Anisa Ajdinovića, u sjedištu Federalne uprave za inspekcijske poslove održan je sastanak direktora i predstavnika Federalne i kantonalnih inspekcijskih organa Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Posavskog, Zapadno-hercegovačkog, Bosansko-podrinjskog, Kantona 10, Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Na sastanku su analizirani podaci iz izvještaja o izvršenim zajedničkim inspekcijskim nadzorima u toku 2019. godine, te dogovorena daljnja dinamika vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora u okviru suzbijanja sive ekonomije. Nadzori su realizovani u organizaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove putem mještovitih timova federalnih i kantonalnih inspektora.

Zauzet je zajednički stav, kao i opredjeljenje da se u smislu izgradnje kulture poštivanja pravnih propisa na području FBIH koordinirano djeluje u pravcu dosljednog provođenja i kontrole fiskalizacije, s ciljem ostvarenja pozitivnih efekata na privredu i programskih ciljeva Vlade FBiH.

Rezultati, kao i uspostavljena saradnja i koordinacija na terenu su ocijenjeni pozitivnim, te je potvrđena opredijeljenost da se inspekcijske aktivnosti usmjerene na borbu protiv sive ekonomije, naročito suzbijanja rada „nacrno“, rada bez odobrenja nadležnog organa i neizdavanja fiskalnih računa, nastave u kontinuitetu, u skladu sa zaključkom Vlade FBiH. U tom kontekstu je i za 2020. godinu utvrđen i prihvaćen Plan rada pojačanih inspekcijskih nadzora za period mart-avgust 2020. godine.

U fokusu današnjeg sastanka bila je i problematika razgraničenja djelovanja nadležnih inspekcija na terenu, uz pitanja provođenja inspekcijskih nadzora i primjenu neusklađenih pravnih propisa koji dovode do pravne nesigurnosti, te problematika kaznene politike koja nije primjerena težini učinjenog prekršaja, povodom čega je potrebno inicirati uređivanje legislative u oblasti unutrašnje trgovine, fiskalnih sistema, zaštite potrošača i plemenitih metala.

Dogovoreno je da Federalna uprava za inspekcijske poslove i ubuduće inicira prema resornim ministarstvima i drugim nadležnim organima izmjene i dopune zakonskih i   podzakonskih akata, shodno uočenim nedostacima u materijalnim propisima koji se odnose na borbu protiv sive ekonomije i drugih oblasti iz nadležnosti inspekcijskih organa.

Direktor Ajdinović je zahvalio predstavnicima kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i ministarstava iz kantona u kojima nisu formirane kantonalne uprave za inspekcijske poslove, za kontinuiranu saradnju i dobre rezultate zajedničkih aktivnosti u oblasti suzbijanja sive ekonomije i rada „nacrno“.

Još jednom je istaknuto kako je koordinacija, saradnja i zajedničko djelovanje inspekcijskih organa na području Federacije BiH okosnica jednakog pristupa u odnosu na obavezu poštivanja i provođenja pravnih propisa.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here