Tema broja: Vlasti su gluhe na prijedloge poslodavaca o izmjeni regulative o javnim nabavkama

Regulativa i zloupotrebe u oblasti javnih nabavki prouzrokuju mnoge probleme kompanijama, članicama Udruženja poslodavaca FBiH, čiji prijedlozi izmjena Zakona o javnim nabavkama nisu usvojeni. Novina je da su predstavnici Udruženja posmatrači u Odboru Agencije za javne nabavke te mogu davati sugestije u ovoj oblasti.

73
Pandurević

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević naglašava kako Zakon o javnim nabavkama prouzrokuje veliki broj problema članstvu Udruženja poslodavaca FBiH, te da se vlasti oglušuju o njihove prijedloge izmjena ovog Zakona. Zakon o javnim nabavkama članicama Udruženja pravi štetu dvostruko.

Regulativa i zloupotreba

 Zakon o javnim nabavkama pravi probleme privrednim subjektima koji su ugovorni organi, poput nekih javnih preduzeća poput elektroprivreda, telekom operatera i sl., ali i privrednim kompanijama koje učestvuju u postupku javnih nabavki”, rekao je Pandurević, ističući da problematika u oblasti javnih nabavki proizilazi djelimično iz regulative, a djelimično se radi i o zloupotrebi, odnosn,o neprimjenjivanju načela javnih nabavki.

Udruženje poslodavaca FBiH je napravilo prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama i uputilo ga ka Parlamentarnoj skupštini BiH. Međutim, ništa od naših prijedloga nije usvojeno”, dodao je Pandurević.

Kontrolni organi

 Udruženje pak ima svoje predstavnike koji su imenovani za posmatrače u Odboru Agencije za javne nabavke BiH koji je nadležan razmatrati pitanja u vezi s funkcioniranjem i unapređenjem sistema javnih nabavki te daje prethodnu saglasnost na akte kojim se uređuje sistem javnih nabavki.

„Imamo tri člana predstavnika Udruženja kao posmatrače u Odboru Agencije za javne nabavke. To je novina. Taj Odbor dio akata usvaja, a dio akata predlaže Vijeću ministara. Udruženje je na ovaj način u prilici da daje određene sugestije”, rekao je Pandurević.

Mnogi poslodavci pak ne vjeruju da će im žalbena procedura uočenih propusta u postupku javnih nabavki, donijeti željene rezultate i pravdu.

“Postoje sudovi kojima se poslodavci uvijek mogu obratiti ukoliko Odbor za žalbe ne postupa u skladu sa zakonom, ali je problem u tome što zakonsku regulativu treba popraviti, te djelovanjem kontrolnih organa smanjiti mogućnost zloupotrebe pojedinih instituta”, rekao je Pandurević.

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here