Tema broja: Javne nabavke treba digitalizirati u potpunosti

Privrednici žele transparentniji način i efikasnije trošenje javnih sredstava.

122
Vladimir Blagojević

Privrednici se opravdano žale na tenderske uslove, pošto se  u praksi dešava da se upravo kroz tenderske uslove pojedine kompanije u startu eliminiraju, jer ne mogu ispuniti sve ono što se traži za učešće na tenderu. Istovremeno, opterećeni su visokim iznosima taksi na žalbe, što je nesvrsishodno. Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, smatra da je važno i da se javne nabavke u potpunosti digitaliziraju zbog pojednostavljenja i ubrzavanja čitavog procesa.

Automatska diskvalifikacija

Privredna komora RS do sada je imala niz primjedbi svojih članica na različite dijelove  Zakona o javnim nabavkama.

„Bili smo svjedoci toga da na tenderima koje raspisuju javne institucije nije bilo moguće učešće domaćih privrednika. Zakon je dozvoljavao da neki privrednici budu eliminisani u javnim pozivima, koji su bili koncipirani tako da automatski diskvalifikuju npr. pojedine domaće proizvođače“, rekao je Blagojević, ističući da je upravo automatska diskvalifikacija bila jedna od najčešćih primjedbi privrednika.

Istovremeno, visok iznos naknade za pokretanje žalbenog postupka razlog je zbog kojeg se privrednici odlučuju i da ne pokrenu žalbeni postupak.

„Potrebno je da se smanje visoki iznosi taksi na žalbe“, kaže Blagojević.

 Potpuna digitalizacija

 Također, iz Privredne komore RS smatraju da je nužno da cijeli proces javnih nabavki bude u potpunosti digitaliziran.

„Za sada su digitalizovani pojedini segmenti javnih nabavki. Ono što bi bilo dobro jeste da se u potpunosti, do kraja uspostavi elektronski sistem učešća u javnim nabavkama, kako bi se smanjili troškovi, pojednostavile procedure itd.“, istaknuo je Blagojević.

Privredna komora RS nije bila uključena u proceduru izrade Zakona o javnim nabavkama.

„Generalno, iz Komore uvijek govorimo o nedostacima raznih zakona pa ćemo reagovati i kad su u pitanju izmjene postojećeg ili izrada potpuno novog zakona o javnim nabavkama, čim nam se ukaže prilika“, rekao je Blagojević.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here