Barcelona klub sa najvećim prihodima u protekloj sezoni

Najuspješnijih 20 fudbalskih klubova na svijetu u sezoni 2018./2019. godine zajedno je ostvarilo rekordnih 10,6 milijardi eura, najviši iznos dosad. Barcelona je prvi put na čelu klubova s najvećim ostvarenim prihodom, koji iznosi više od 900 miliona dolara, dok je Real Madrid pao na drugu poziciju.

126
Barselona

Prema podacima 23. izdanja Finansijske fudbalske lige konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte, 20 fudbalskih klubova s najvećim prihodima u sezoni 2018./2019. zajedno su ostvarili rekordnih 10,6 milijarde dolara. Deloitteov popis klubova s najvećim prihodima ne uzima za kriterij dobit, te ne uključuje u svoje parametre rashode ni profit od prodaje igrača. Riječ je, dakle, samo o komercijalnim prihodima.

Klubovi s najvećim ostvarenim prihodima su FC Barcelona čiji je ukupni prihod dostigao 959,3 miliona dolara i iznad je svog rivala Real Madrida koji je ostvario 864 miliona dolara prihoda. Manchester United je generirao 811,7 miliona dolara, Bayern Munchen 753,1 milion dolara i Paris Saint-Germain 725,5 miliona dolara prihoda. Ovih pet klubova zajednički su ostvarili veće prihode nego 11 klubova koji se nalaze od 10. do 20. mjesta.

Prava prijenosa i dalje su najveći pojedinačni izvor prihoda te na njih otpada 44 posto ukupnih prihoda klubova. Sposobnost privlačenja znatnog komercijalnog interesa ono je što razlikuje klubove na vrhu liste, odnosno klubove koji se uglavnom takmiče u UEFA Ligi prvaka i klubove na dnu ljestvice Finansijske lige. Premda duži izostanak iz UEFA klupskih takmičenja, a posebno Lige prvaka, znatno utiče na ostvarene prihode, najuspješniji klubovi se u manjoj mjeri oslanjaju na prihode od prava prijenosa nego manji klubovi.

Dobre odluke

 Iako je ovakvo stanje dugoročno sigurno neodrživo, čini se da je samo nebo granica platežne moći najvećih i najmoćnijih klubova.

Fudbalski klub Barcelona prvi put je pobjednik u Finansijskoj ligi te prvi klub s iznosom prihoda većim od 900 miliona dolara, pa su i ove godine, već drugu godinu za redom, i prvo i drugo mjesto u Finansijskoj ligi zauzeli španski klubovi. Međutim, oni su zamijenili mjesta. Real Madrid pao je na drugo mjesto, a razlika među njihovim prihodima najveća je do sada zabilježena u historiji ove publikacije i iznosi 95,3 miliona dolara.

Do prošle godine samo su ta dva kluba osvajala Ligu prvaka od 2015. godine, imaju najveću bazu obožavatelja i mogu privući bilo kojeg igrača na svijetu. Uprkos tome što su Barcelona i Real na prva dva mjesta, nijedan drugi španski klub nije u top 10. Atletico Madrid nalazi se na 13. mjestu, a španska Primera liga ima samo ta tri kluba u prvih 20. klubova s najvećim prihodom.

Povećanje prihoda Barcelone moguće je pripisati njegovoj promjeni pristupa poslovanju, odnosno, odluci da se prodaja licenciranih proizvoda i aktivnosti licenciranja provode interno. Prepoznavši snagu svog branda, klub je povećao kontrolu nad prodajom licenciranih proizvoda i aktivnosti licenciranja te se prestao oslanjati na treće strane za pružanje tih usluga. Na taj je način klub preuzeo dodatnu kontrolu nad promocijom i prodajom svojih proizvoda i stekao mogućnost prijave prihoda na bruto, a ne neto osnovi.

Primjer Barcelone jasno pokazuje način na koji se klub može prilagoditi promjenjivim tržišnim uslovima, smanjiti oslanjanje na prihode od prenosa i usmjeriti se na kontrolirano povećanje svojih prihoda. Klub je ostvario više od 437,6 miliona dolara u prihodima od komercijalnog poslovanja, što je više od ukupnog prihoda kluba na 12. mjestu u ovogodišnjoj Finansijskoj ligi.

Mnogi očekuju i daljnji rast komercijalnih prihoda kluba. Na pravom putu je da u skoroj budućnosti postane prvi klub u Finansijskoj ligi s ostvarenim prihodima od jedne milijarde dolara.

Uefina takmičenja

 S druge strane, Premier liga i dalje ima najveći broj svojih klubova u 20 najuspješnijih klubova Finansijske lige.Ove godine ih je osam.

Manchester United ostao je na trećem mjestu s prihodima od 811,7 miliona dolara, ali predviđanja su da će u sezoni 2019./2020. ostvariti manji prihod, od 725 do 750 miliona dolara jer se ove sezone nije kvalificirao za Ligu prvaka. Zbog toga će vjerojatno pasti na do sada najnižu poziciju u sljedećem izdanju Finansijske lige. Osim toga, klub bi po prvi put u historiji mogao izgubiti svoj položaj kao klub s najvećim prihodima u Premier ligi. Najveći domaći protivnici kluba Manchester United, Manchester City i Liverpool, ostvarili su prihode od 696,6 miliona dolara odnosno 689,9 miliona dolara u sezoni 2018./2019. Uticaj učestvovanja i uspješnosti u UEFA klupskim takmičenjima na prihod očigledan je u Londonu i na sjeverozapadu. Liverpoolove dugoročne ambicije ulaska među pet najuspješnijih klubova Finansijske lige u budućnosti nisu nerealne, posebno ako u obzir uzmemo njegov nedavni uspjeh na terenu u Premier ligi, te osvajanje UEFA Lige prvaka u 2019. godini.

Tottenham Hotspur je na osmom mjestu, što je njegova do sada najviša pozicija. Pretekao je klubove Chelsea i Arsenal te postao londonski klub s najvećim prihodima prvi put nakon sezone 1996./1997. Njegovi prihodi su narasli na 594,5 miliona dolara, u najvećoj mjeri zbog povećanja prihoda od televizijskih kuća i komercijalnih izvora, nakon sezone u kojoj je klub dospio u finale Lige prvaka i preselio se na stadion Tottenham Hotspur.

Arsenal je pao sa devetog na 11. mjesto zbog finansijskih posljedica odsutnosti kluba iz Lige prvaka drugu sezonu zaredom. Prema tome, broj timova iz Premier lige u 10 najuspješnijih opao je na pet ove godine, s rekordnih šest u protekloj godini.

Velika petorka

 Ako izuzmemo Premier ligu, klubovi iz preostale „velike petorke”, Liga 1 u Francuskoj, La Liga u Španiji, Bundesliga u Njemačkoj i Serie A u Italiji zauzeli su svoje mjesto među 20 najboljih klubova. U sezoni 2018./2019. došlo je do impresivne dvocifrene stope rasta svih tokova prihoda kluba Paris Saint-Germain, kluba koji je zauzeo peto mjesto u Finansijskoj ligi, što je njegova najbolja pozicija od sezone 2014./2015. Klub je ostvario 414,6 miliona komercijalnih prihoda, što je drugi najveći iznos u historiji Finansijske lige, koji je moguće pripisati potpisivanju ugovora s pet novih partnera i produženju ugovora sa šest svjetskih brandova.

Juventus je ponovno na 10. mjestu ovogodišnje Finansijske lige zbog povećanja prihoda na 405,2 miliona dolara. Dolazak Cristiana Ronalda, koji sam ima više pratilaca na Instagramu nego Real Madrid i FC Barcelona zajedno, povećali su komercijalnu privlačnost Juventusa. Kao rezultat toga, komercijalni prihod Juventusa je narastao, djelomično zbog povećanja vidljivosti branda u sezoni 2018./2019. Osim toga, klub je ostvario povećanje prihoda od prodaje licenciranih proizvoda zbog potpisa ugovora s velikom igračkom zvijezdom.

Sastav najuspješnijih 20 klubova i dalje je relativno stabilan, sa samo dva nova kluba u Finansijskoj ligi. To su Olympique Lyonnais na 17. i SSC Napoli na 20. mjestu Oba kluba su dospjela dalje u  UEFA klupskim takmičenjima i ostvarila koristi od UEFA novih i unosnijih distribucijskih mehanizama koji su na snagu stupili u sezoni 2018./2019.

Jedini klubovi među 30 najboljih koji ne pripadaju „velikoj petorci” su Ajax na 23. mjestu sa 227,5 miliona dolara prihoda, Benfica je na 24. mjestu sa 225,5 miliona dolara prihoda, FC Zenit Saint Petersburg na 28. mjestu sa 205,8 miliona dolara i FC Porto na 29. mjestu sa 201 milion dolara prihoda, što dodatno potvrđuje značajan efekat koji UEFA klupska takmičenja imaju na ostvarenje prihoda na tržištima.

Projekcije budućnosti

U proteklih pet godina zajednički prihod od prenosa 20 najboljih klubova rastao je ukupnom stopom rasta od 11  posto, što je najviše od svih tokova prihoda. Upitno je jesu li najveće fudbalske lige dostigle granicu vrijednosti prava prenosa, međutim, prihodi od prava prenosa izvan su kontrole pojedinačnog kluba. Kako bi ostvarili diferencirani rast prihoda u budućnosti, klubovi će se trebati fokusirati na ostvarenje najvećih mogućih tokova prihoda na koje mogu uticati. Pitanje s kojim se suočavaju jeste trebaju li to učiniti u trenutku kada se čini da je budućnost fudbala teže predvidjeti nego ikada prije.

Klubovi u osmini finala Lige prvaka za sezonu 2019./2020., baš kao i 20 najuspješnijih klubova u Financijskoj ligi, timovi su iz „velikih pet” evropskih liga. Ključni sudionici u igri bit će svjesni važnosti održavanja nepredvidivosti fudbalskih rezultata kao ključnih pokretača dugoročnih i održivih vrijednosti.

 

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here