Sarajevo je dva dana bilo regionalni centar vinara, Halid Bešlić podržao „Blaž“

Sarajevo Wine Fest ove godine okupio je skoro 2.000 posjetilaca i na taj način postao najposjećeniji festival ove vrste u glavnom gradu BiH.

41

Sarajevo je dva dana bilo regionalni centar vinara. Naime, na trinaestom po redu Međunarodnom festivalu vina i gastronomije okupili su se proizvođači vina iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a uz vina kušali su i čuveni livanjski sir, proizvode Udruge ljubuških maslinara, mesne proizvode i domaća peciva Zlatnog zrna, te se osvježili proizvodima Sarajevske pivare.

Sarajevo Wine Fest ove godine okupio je skoro 2.000 posjetilaca i na taj način postao najposjećeniji festival ove vrste u glavnom gradu BiH.

Organizatori nisu krili zadovoljstvo, a posebno su im drage čestitke posjetilaca koji su zadovoljni napustili hotel Holiday u kojem se događaj održao.

– Stvarno smo se potrudili da sve bude besprijekorno organizirano. Naravno, uvijek može bolje, ali mislim da smo ove godine postavili standarde koje ćemo u narednim godinama pokušati unaprijediti. Drago nam je da je među posjetiocima bilo i dosta turista koji su se najviše interesovali za autohtone domaće sorte Žilavku i Blatinu, koje su ovaj put udruženo predstavili hercegovački vinari okupljeni oko Udruge “Blaž”. Ove dvije sorte su sinonim za vina iz hercegovačkog kraja, a u Bosnu i Hercegovinu sa Dekantera (svjetskog natjecanja) i drugih natjecanja donijele su zlatne, srebrene i bronzane trofeje. Podršku „Blažu“ dala je i naša muzička zvijezda Halid Bešlić koji je još jednom pokazao da podržava domaće – kaže Naida Kovačević, portparol Sarajevo Wine Festa.
Zanimljivo je da se nakon deset godina, na Sarajevo Wine Fest vratila i rodonačelna vinarija “Aleksandrović” iz Srbije, čuvar tradicije kraljevog podruma i vinske recepture kraljevske dinastije Karađorđević.
– Drago nam je da smo ponovo na ovom odličnom festivalu i vidimo se naredne godine u još većem broju – rekli su iz vinarije Alaksandrović.

Među brojnim poznatim gostima koji su prisustvovali događaju bio je i Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, koji je obišao nekoliko štandova sa vinima, između ostalih i onaj vinarije “Vukoje” gdje je uživao u ponudi vrhunskih sorti vina.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here