Rekordna posjeta prvog dana Sarajevo Wine Festa, druženje se nastavlja u petak od 17 sati

Festival je otvoren u 17 sati, a već u prva tri sata trajanja okupio je više od 500 posjetilaca

194
Festival

U četvrtak navečer je u sarajevskom hotelu „Holiday“ počeo dvodnevni, trinaesti po redu Međunarodni festival vina i gastronomije. Stanovnici prijestonice, ali i drugi gosti su iskazali veliki interes za ovu jedinstvenu manifestaciju na kojoj mogu degustirati vrhunska vina i pića, te ponešto iz ponude gastronomskih delicija i specijaliteta.

Najuspješnije izdanje

Festival je otvoren u 17 sati, a već u prva tri sata trajanja okupio je više od 500 posjetilaca, što, prema riječima organizatora, naslućuje da će ovo biti do sada najuspješnije izdanje festivala od njegovog pokretanja.

Gosti manifestacije na brojnim štandovima uživaju u ponudi renomiranih domaćih i regionalnih vinarija sa područja Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a uz vina mogu kušati i čuveni livanjski sir, proizvode Udruge ljubuških maslinara, mesne proizvode i domaća peciva “Zlatnog zrna”, te se osvježiti proizvodima Sarajevske pivare.

Najviše pažnje, kao i svake godine, privlače autohtone domaće sorte Žilavka i Blatina, koje ovaj put udruženo predstavljaju hercegovački vinari okupljeni oko Udruge “Blaž”. Ove dvije sorte su sinonim za vina iz hercegovačkog kraja, a u Bosnu i Hercegovinu sa Dekantera (svjetskog natjecanja) i drugih natjecanja donijele su zlatne, srebrene i bronzane trofeje.

Štand vinarije Vukoje iz Trebinja bio je izuzetno posjećen, a ljubitelje fine kapljice koja dolazi iz njihovog nadaleko čuvenog podruma, uz poznate višestruko nagrađivane vrste, privukla je prilika da probaju nova vina u asortimanu.

Zanimljivo je da se nakon deset godina, na Sarajevo Wine Fest vratila i rodonačelna vinarija “Aleksandrović” iz Srbije, čuvar tradicije kraljevog podruma i vinske recepture kraljevske dinastije Karađorđević. Ova vinarija bogate i duge istorije je izazvala veliki interes prezentacijom svoje linije vina koja je omiljena među brojnim poznatim i slavnim u Srbiji, što svakako opravdava njen glas vodeće srpske privatne vinarije.

Bogata ponuda

Uz najbolja vina i bogatu gastro ponudu domaćih proizvođača, posjetioci imaju priliku da se upoznaju i sa vrhunskim cigarama brenda Lopar International, iza kojeg stoji Sanja Lopar, jedna od najpoznatijih i najuspješnijih Sarajki, koja je ujedno i jedina žena u Evropi koja se bavi proizvodnjom cigara.

Festivalu prisustvovale i brojne poznate ličnosti iz svih sfera javnog života, između ostalih bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, slikar Adin Hebib

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here