Košarac s hercegovačkim vinarima o plasmanu proizvoda na treća tržišta

Košarac je u odvojenim posjetama vinarijama "Andrija" i "Vukoje 1982" ukazao na važnost porodične tradicije proizvodnje vina

46

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Hercegovini, u okviru koje su planirane brojne aktivnosti, s fokusom na razgovor s predstavnicima lokalne samouprave i proizvođačima vina, s obzirom na to da je ovaj region vinski centar BiH.

Tokom posjete Trebinju, Košarac je razgovarao s gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i predstavnicima Gradske uprave o konkretnim turističkim projektima, koje treba realizovati u narednom periodu.

Sagovornici su usaglasili da je neophodno jačati prekograničnu saradnju u oblasti razvoja turizma, turističke infrastrukture i ekologije.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti povećanja postojećih kapaciteta graničnih prijelaza, kao i o potrebi za većom propusnom moći graničnih prelaza i slobodnoj zoni.

Košarac posebno je ukazao na važnost predstavljanja lokalnih proizvođača na inostranim tržištima, kao i na jačanje uloge ekonomske diplomatije BiH u tom procesu.

U okviru dvodnevne posjete Hercegovini, Košarac je obišao i regionalne proizvođače vina – vinarije “Andrija” u Čitluku i ”Vukoje 1982” u Trebinju.

Hercegovački vinari upoznali su Košarca o tehnologiji proizvodnje vina, te njihovim autohtonim i višestruko nagrađivanim proizvodima.

Košarac je u odvojenim posjetama vinarijama “Andrija” i “Vukoje 1982” ukazao na važnost porodične tradicije proizvodnje vina, ali i kontinuirano podizanje kvaliteta kako proizvodnje, tako i unapređenja kadra kako bi domaća vina držala korak sa regionalnim i evropskim proizvođačima, a samim tim bila atraktivna za plasman na trećim tržištima, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here