Stotinjak privrednika u Zenici diskutovalo o potencijalima za investiranje

Metaloprerađivačka industrija jedna od tema u fokusu 11. Sarajevo Business Foruma

64
BBI

U Zenici je, u prisustvu stotinjak privrednika sa područja Zeničko-dobojskog kantona, održana poslovna konferencija na kojoj su predstavljene mogućnosti i potencijali na 11. Sarajevo Business Forumu. Konferenciju su organizirali BBI VIP Business Club i Bosna Bank International (BBI) u saradnji s Privrednom/gospodarskom komorom F BiH, Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona i Zeničkom razvojnom agencijom (ZEDA).

Razmjena iskustava

Poslovno druženje i diskusija organizirani su s namjerom razmjene iskustava o potencijalima rasta i razvoja privrede ovog kantona, te određivanje ključnih smjernica izvoznicima i kompanijama za predstavljanje na 11. SBF-u koji će se od 8. do 10. aprila održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

„Cilj današnjeg razgovora jeste da dođemo do mogućih prijedloga kako unaprijediti poslovanje, osvojiti nova tržišta i iskoristiti mogućnosti koje privrednicima pruža Sarajevo Business Forum pri ostvarivanju ovih ciljeva. Poseban akcent danas stavljamo na metaloprerađivački sektor koji u Zeničko-dobojskom kantonu ima najviše potencijala. Nadam se da ćemo zajedno uspjeti napraviti iskorak po pitanju zapošljavanja i izvoza“, izjavio je Almir Alagić, rukovodilac segmenta za mala i srednja preduzeća BBI banke.

Jedan od učesnika današnje konferencije bio je i Enes Karić, vlasnik kompanije „Braća Karić“ koji je zahvaljujući Sarajevo Business Forumu uspostavio kontakte i otvorio nova tržišta.

„Sarajevo Business Forum je odlična prilika za sve privrednike da se predstave i uspostave saradnju sa inozemnim tržištima. Između ostalog, bavimo se građevinarstvom i proizvodnjom dimnjaka od inoksa. Izvozimo na evropsko tržište, a imamo naša predstavništva u Beogradu i Zagrebu“, kazao je Karić.

O privrednoj slici BiH u 2019. i procjeni kretanja u 2020. govorio je Mirsad Jašarspahić ispred Privredne komore F BiH, dok je o potencijalima Zeničko-dobojskog kantona govorila Dijana Babić iz Privredne komore ZDK. Ibrahim Meškić, iz Udruženje poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona istakao je značaj organiziranja poslovno-investicijskih konferencija za uvezivanje privrednika i pronalazak tržišta i pozdravio napore BBI banke u organizaciji Sarajevo Business Foruma. Razvojne projekte Grada Zenica predstavio je Senad Pašalić.

Potencijale koje nudi BBI VIP Business Club i BBI banka za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu i pronalazak tržišta prezentirala je Azra Čolić, rukovodilac BBI VIP Business Cluba.

Adekvatno predstavljanje

„Mi iz BBI banke smo tu da pomognemo svim privrednicima sa područja Zeničko-dobojskog kantona da se pripreme i adekvatno predstave na predstojećem Sarajevo Business Forumu 2020“, kazala je Čolić, koja je u ime organizatora pozvala privrednike da uzmu učešće na SBF-u.

Organizator SBF-a, koji se već 11. godinu zaredom održava u BiH, je BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB). Pokrovitelj Sarajevo Business Foruma 2020. je Predsjedništvo BiH uz podršku privrednih komora i domaćih i stranih kompanija. Poslovno-investicijska konferencija okupit će najznačajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta. Više informacija o učešću na Sarajevo Business Forumu dostupno je na web-stranici: www.sarajevobusinessforum.com putem koje će početkom februara biti dostupna i on-line registracija učesnika.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here