CES 2020: Samsung proglasio početak Ere Iskustva

Samsung u Las Vegasu predstavio mnogobrojne inovacije koje stavljaju tehnologiju u službu čovjeka – robot za ličnu njegu, domovi budućnosti bazirani na vještačkoj inteligenciji i pametni gradovi zasnovani na Internetu stvari i 5G mreži

54
Samsung

Na uvodnoj prezentaciji predstavnika kompanije Samsung Electronics Co., Ltd. na sajmu CES 2020 najavljen je početak Ere Iskustva. Kao glavni govornik, predsjednik i izvršni direktor ove kompanije, H.S. Kim najavio je da će narednu deceniju obilježiti tehnološke inovacije usmjerene ka ljudima, stvarajući personalizovana iskustva, koja život čine lakšim, prijatnijim i smislenijim.

Era Iskustva potpuno će promijeniti način na koji brinemo o sebi i svojim najbližima, kao i način na koji koristimo svoje domove i stvaramo sigurnije i pametnije gradove. Zahvaljujući najnovijim dostignućima iz oblasti robotike, vještačke inteligencije, 5G mreže i EDGE computing-a, imamo priliku da zavirimo u blisku budućnost, u kojoj će ove nove tehnologije pružati znatno bogatije korisničko iskustvo, rekao je H.S. Kim.

Ono što naš pristup čini jedinstvenim jeste jasno zacrtana filozofija bazirana na inovacijama u službi čovjeka, koje njegov svakodnevni život čine boljim.

Briga i njega o sebi na višem nivou

Suština ove humanističke vizije jesu personalizovana njega, kao i poboljšanje zdravlja i dobrobiti korisnika. Tokom uvodnog obraćanja, H.S. Kim je najavio dolazak robota kao „životnih pratilaca“, i predstavio Ballie, malog robota koji razumije i podržava svoje vlasnike, reaguje na njihove potrebe i pomaže u održavanju kuće. Glavni i najbitniji faktor u ovim dostignućima i budućnosti personalizovane njege, jeste vještačka inteligencija, koja olakšava kontrolu informacija i zaštitu privatnosti.

Samsung je na sajmu predstavio i napredna, personalizovana zdravstvena rešenja. Aplikacija HeartWise putem pametnih satova podsjeća pacijenta tokom oporavka od kardioloških intervencija da vježba, bilježi podatke o aktivnostima i neprestano prikazuje otkucaje srca korisnika tokom vježbanja. Ovi podaci se, putem pametnog telefona, automatski prenose u zdravstveni karton pacijenta, kako bi ljekari i fizikalni terapeuti mogli da prate napredak oporavka.

Dom po mjeri svakoga

Samsung je na ovogodišnjem sajmu CES omogućio i uvid u domove budućnosti, koji će, kako najavljuju, biti opremljeni vrhunskim inovacijama zasnovanim na vještačkoj inteligenciji, senzorima i analizi podataka. Ovakvi domovi će doprinjeti brisanju granice između fizičkog i digitalnog svijeta, transformišući prostore u kojima živimo u šta god poželimo – umjetničku galeriju, teretanu ili nešto treće. Tako će uz pomoć Samsung GEMS tehnologije, korištenjem AR naočara, korisnici moći da vježbaju uz virtuelnog ličnog trenera ili da odu na planinarenje dok su i dalje u svojim dnevnim sobama.

Diskutovano je i o tehnološkoj evoluciji, koja će se odraziti i na ugradbene kuhinjske aparate od kojih se očekuje da postanu idealni kulinarski partneri svojih korisnika – lični kuhar, nutricionista i šoping asistent, biće spojeni u jednom uređaju. Pametna i inovativna tehnologija može da prilagodi cjelokupno kulinarsko iskustvo korisnicima, nudeći im, između ostalog, prijedloge recepata i planiranje obroka u skladu sa ličnim preferencijama i namirnicama koje su trenutno na raspolaganju.

Sigurniji i održiviji život u urbanim sredinama

Ukazujući na porast globalne urbanizacije, Samsung je predstavio i svoju viziju pametnih gradova, u kojima će pametni sistemi uređaja, platformi i podataka učiniti urbani život sigurnijim i lakšim. Ova kompanija prepoznaje da će zahvaljujući Internetu Stvari biti omogućena veća ušteda energije i smanjenje emisije štetnih gasova.

Osim toga, stanovnici jedne pametne zgrade budućnosti moći će da pozivaju liftove, gase svjetla ili provjeravaju ima li slobodnih mjesta za parkiranje jednostavnim dodirom ekrana ili glasovnom komandom. Kada se pojavi izvjestan kvar, pametne zgrade će reagovati i zahtjevati popravku prije nego što stanari uopće uoče problem.

Kombinacija 5G mreže, EDGE computing-a i vještačke inteligencije potpuno će promijeniti gradski prijevoz. Nastupa nova era vozila, opremljenih petom generacijom mobilnih mreža, koja će omogućiti međusobnu komunikaciju između vozila, a samim tim i veću sigurnost na putevima.

Svijet kao bolje mjesto za sve

Na kraju svoje prezentacije o Eri Iskustva, H.S. Kim istakao je tri ključne oblasti na koje će se kompanija Samsung fokusirati u budućnosti – sigurnost i privatnost, dobronamjerna tehnologija i stanovništvo, a sve u cilju kreiranja boljeg života za sve. Napretkom tehnologije, raste i potreba za pojačanom zaštitom ličnih podataka, a Samsung će se pobrinuti da korisnici uživaju u potpunoj privatnosti uz pomoć vještačke inteligencije, EDGE computing-a i blockchain tehnologije.

Također, naglasio je da je svrha tehnologije da rješava socijalne probleme, edukuje i motiviše ljude na promjene. U tu svrhu, kompanija Samsung će u 2020. godini raditi na širenju svog CSR programa „Together for Tomorrow! Enabling People“, razvijajući obrazovne programe i obuke o najnovijim tehnologijama baziranim na vještačkoj inteligenciji, robotici i Internetu Stvari.

Za više informacija i detalja o predstavljenim inovacijama na sajmu CES 2020, uključujući fotografije i videosnimke, posjetite news.samsung.com.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here